Ingevroren schil komt los

Video's van 'nepvoedsel' tonen natuurlijke verschijnselen

9.7.2024, 12:47 (CEST)

Een watermeloen waar de schil zo los pelt of een magnetische kipfilet: het klinkt ongelofelijk, en dat is het ook. Een video online wekt de foute indruk van bepaalde producten uit de supermarkt.

Op Facebook wordt een videocompilatie van TikTok verspreid waarin met meerdere soorten eten iets serieus mis lijkt te zijn. Maar in werkelijkheid zit het anders: de beelden zijn verdraaid, van manipulatie in de supermarkt is hier geen sprake.

Beoordeling

Het in de video getoonde voedsel is niet nep. De schil pelt van een watermeloen door een natuurlijk verschijnsel. En Amerikaanse supermarkten verkopen geen voedsel gemaakt van rubber of kip die magnetisch is.

Feiten

In de video worden verschillende soorten eten getoond waarmee geknoeid lijkt te zijn, maar het blijkt steeds weer om natuurlijke verschijnselen rondom fruit en voedsel te gaan. 

De video begint met een watermeloen waarvan de schil los komt, waarvan de vrouw in de video zegt dat ze die bij Walmart heeft gekocht. In reacties vragen mensen zich af of er met het eten geknoeid is. 

RetailWire schrijft dat zij contact hebben gehad met het bedrijf Melon1, dat de watermeloen verkocht zou hebben aan Walmart. Het is een natuurlijk verschijnsel, bevestigt het bedrijf aan RetailWire. Vries je een watermeloen in, dan raakt de schil gemakkelijk los. 

Dat het ligt aan het invriezen van de watermeloen, heeft ook de originele poster van de video ondervonden. Na een reactie van Melon1 op haar video waarin het verschijnsel wordt uitgelegd, heeft zij een nieuwe video gemaakt. Daarin vergelijkt zij de schil van een ingevroren watermeloen met die van een niet-ingevroren watermeloen. De schil van de laatstgenoemde kan er niet zomaar afgepeld worden.

Voedsel van rubber

Andere beelden in de compilatievideo lijken te tonen dat rubberachtig fruit wordt verkocht, waaronder blauwe bessen en banaan. Eelke Westra, expert vruchtkwaliteit bij de Wageningen University, vertelt bij nu.nl dat dit fruit niet ongezond is, maar dat het slechts rubberachtig uitziet omdat het geplukt is op het moment dat het tussen hard (nog niet rijp) en zacht (rijp) in zat.

De cellen zijn volgens Westra daarnaast wat 'slapper', doordat er niet zoveel water in zit als in rijp fruit. "Het is een momentopname van een bepaalde toestand waarin die vrucht dan is, die niet vaak voorkomt", legt hij uit bij de nieuwswebsite

Magnetische kip

De laatste video in de compilatie toont een stuk verpakte kipfilet dat magnetisch zou zijn. Voor deze bewering is geen bewijs. Factcheckers van AFP en Politifact citeren mogelijke verklaringen, aan hen gegeven door het United States Department of Agriculture (USDA). Een kleine magneet zou gemakkelijk aan de verpakking blijven hangen. Dat komt volgens het USDA door de ietwat plakkerige textuur van het plastic. Maar ook dat de verpakking wat vochtig kan zijn, zou mee kunnen spelen.

Voedselstandaards

Overigens lijken de beelden in de video allemaal uit de Verenigde Staten te komen. Dit land heeft andere regels voor voedsel dan de Europese Unie. Zo mogen daar bijvoorbeeld bepaalde hormonen gebruikt worden, die hier niet zijn toegestaan. Maar zowel Nederland als de Verenigde Staten scoren goed op voedselkwaliteit en -veiligheid

(Stand van zaken 09.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

TikTokcompilatievideo (gearchiveerd)

TikTokvideo over watermeloen (gearchiveerd)

Reactie van producent bij Retailwire (gearchiveerd)

TikTokvideo waarin claim over watermeloen ontkracht wordt (gearchiveerd)

Eelke Westra - Wageningen University (gearchiveerd)

Video nu.nl over rubberachtig fruit (website en video gearchiveerd)

AFP factcheck over magnetische kip (gearchiveerd)

Politifact factcheck over magnetische kip (gearchiveerd)

United States Department of Agriculture (gearchiveerd)

Vergelijking van voedselstandaards in Europese Unie en VS (gearchiveerd)

Voedingscentrum over verschil in voedselstandaards (gearchiveerd)

Recentste global food and security index (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.