Nep X-profiel

X-bericht steekt de draak met Marjolein Faber

04.07.2024, 10:42 (CEST)

Het kabinet-Schoof is zojuist aangetreden, maar wat dat precies betekent voor Nederland? Dat blijft in veel gevallen nog giswerk, en geeft alle ruimte voor satire.

Op 2 juli is het kabinet-Schoof officieel beëdigd, en dat zorgt voor een grote wissel van de wacht. Volgens een zeker bericht op X zou Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, geschreven hebben dat Eva Vlaardingerbroek haar hoge ambtenaar wordt. Zowel Faber als Vlaardingerbroek zijn in de media geweest doordat ze de omstreden term 'omvolking' in de mond namen. Is met dit X-bericht nu een nieuwe samenwerking bezegeld?

Beoordeling

Het X-bericht is afkomstig van een parodie account over Faber. Het is dus niet echt en geen officiële mededeling.

Feiten

Het bericht dat Eva Vlaardingerbroek topambtenaar zou worden op het ministerie voor Asiel en Migratie werd op 1 juli 2024 gepost door dit account. Dat dit geen echt account is, maar een gebruiker die met Faber de draak wil steken, blijkt al uit de bio. Daar staat: "Minister tegen asiel en migratie. Mijn tweets kloppen! Ik ben een mensenmens, zachtaardig, innemend, gevoelig, meelevend en emotioneel. Kortom: een parodie". Nogal over de top, en weinig geloofwaardig dus.

Daarnaast is het account pas actief sinds mei 2024. Dat zou erg laat zijn voor een persoonlijk X-account van een politica die al jaren dienst doet. En juist weer te vroeg voor een account in haar rol als minister: pas op 2 juli werd ze tot de functie beëdigd.

Officiële accounts

Dit X-profiel, met de handle 'pvvfaber' schijnt het echte persoonlijke account van Faber te zijn. Het bestaat al sinds 2011 en staat vol met reposts van berichten van Geert Wilders. Onder andere de NOS haalde dit account aan als bron voor uitspraken van Faber.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht voor de zekerheid nog contact met de woordvoerders van het kersverse ministerie van Asiel en Migratie, maar die wilden geen uitspraak doen over de echtheid van sociale media-accounts van Faber vóór haar rol als minister.

Omvolkingstheorie en ministerkandidatuur

Er was nogal wat gedoe over de kandidatuur van Faber als minister van Asiel en Migratie. VVD-leider Yesilgöz noemde haar midden juni publiekelijk "geen onomstreden kandidaat", en een crisisberaad onder de leiders van de vier regeringspartijen volgde. Uitkomst: Faber mocht blijven, maar nam in een hoorzitting op 24 juni afstand van de term 'omvolking', die ze eerder in de mond had genomen.

De term 'omvolking' werd in de jaren dertig van de vorige eeuw door de nazi's gebruikt om het idee te omschrijven hun eigen 'ras' te willen zuiveren van alles wat niet Arisch zou zijn. In de omvolkingstheorie die de laatste jaren weer populair is geworden, draait het om het idee dat een elite met migranten - met name vanuit moslimlanden - de westerse bevolking wil vervangen. De AIVD beschrijft het als 'feitelijk onjuiste complottheorie'.

Faber beloofde in de hoorzitting de term niet meer te gebruiken, en zich te realiseren "dat de woorden omvolking en omvolkingstheorie onjuist en ongewenst zijn". Ze zei voortaan van 'demografische ontwikkeling' te spreken. In het eerste debat tussen Kamer en regering gister op 3 juli, sprak de oppositie haar al twijfel uit over de oprechtheid van dit gebaar van Faber.

Vlaardingerbroek blijft bij haar woorden

Eva Vlaardingerbroek heeft met dit politieke spel overigens weinig te maken. Zij deed dan ook geen afstand van de term. In april dit jaar sprak ze nog op een zeer conservatief congres in Hongarije, waar overigens ook Geert Wilders aanwezig was, en waarschuwde zij voor deze zogenaamde 'de omvolking van Europa'.

(Stand van zaken: 03.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Satrisch X-profiel & X-post (gearchiveerd hier & hier)

Over Marjolein Faber (gearchiveerd)

X-profiel Marjolein Faber (gearchiveerd)

NOS artikelen I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)

gearchiveerd)

Artikel BN DeStem (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.