Geen bewijs van 'Nederland nv'

Nederlands overheidsvastgoed in VK correct geregistreerd

3.7.2024, 15:35 (CEST)

Het feit dat de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd staat als 'overzeese entiteit' roept vragen op. De antwoorden zijn echter eenvoudig: er is niets vreemds aan de hand.

Wie in het bedrijfsregister van het Verenigd Koninkrijk (Companies House) onder het volgnummer OE029714 kijkt, treft er een entiteit genaamd 'the Kingdom of the Netherlands'. Dat lijkt gek, en in een filmpje op Youtube vraagt de presentator zich dan ook luidop af waarom het Koninkrijk Nederland niet in Nederland gevestigd is. Zijn conclusie luidt dat hier een strafzaak of een parlementaire enquête over moet gevoerd worden. De website Ninefornews, dat vaker desinformatie verspreid, pikte het op. Op Facebook voegt iemand daar nog aan toe dat belasting betalen aan een bedrijf strafbaar is. Men had zich al deze commotie kunnen besparen door even na te gaan waar dit over gaat.

Beoordeling

Nee, Nederland staat niet geregistreerd als bedrijf. Het betreft hier enkel de Nederlandse ambassade in Londen, die in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd staat.

Feiten

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op aanvraag van dpa (Deutsche Presse-Agentur) duiding bij de kwestie. "In 2022 heeft de Nederlandse ambassade in Londen bericht gekregen van de Britse overheid dat zij zich moesten registreren in een nieuw 'Register of overseas entities', een register van alle buitenlandse organisaties die bezit hebben in Engeland", vertelt een woordvoerder.

"De bedoeling hiervan is dat de Britse overheid meer zicht wil hebben op alle buitenlandse eigenaren van bijvoorbeeld gebouwen in Engeland, om zodoende illegale activiteiten (zoals het witwassen van crimineel geld) beter aan te pakken. Omdat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken twee gebouwen in Londen in bezit heeft (een kantoor en een dienstwoning van de ambassadeur) is de ambassade gevraagd zich te registreren als buitenlands eigenaar."

Naar analogie hiermee zijn zo onder andere ook het Koninkrijk België, de Republiek Italië of het ministerie van Buitenlandse Zaken van Portugal geregistreerd in de lijst met overzeese entiteiten.

Verplichte registratie

Overzeese entiteiten (bedrijven of andere organisaties) die vastgoed willen kopen of verkopen in het Verenigd Koninkrijk moeten zich inderdaad registreren bij het Companies House, het ondernemingsregister van het VK. Dat staat te lezen op hun website. De regel is sinds 2022 van kracht.

Dpa nam ook contact op om na te vragen waarom er geen ‘beneficial owner’ staat geregistreerd op de Nederlandse ambassade in Londen. Een woordvoerder van het Companies House legde het als volgt uit: "Gezien buitenlandse overheden geen eigendom zijn van een individu of rechtspersoon, zullen zij normaal gesproken geen details kunnen verschaffen over de begunstigde eigenaar. Daarom geven zij in de plaats de details van de bestuurder (managing officer)."

Er is, kortom, helemaal niets verdachts aan de hand met de registratie van het Koninkrijk Nederland in het Verenigd Koninkrijk.

(Stand van zaken: 03.07.2024)

Links

YouTubevideo (gearchiveerd)

Ninefornews (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Registratie Koninkrijk België (gearchiveerd)

Registratie Republiek Italië (gearchiveerd)

Registratie ministerie van Buitenlandse Zaken Portugal (gearchiveerd)

Website overheid VK over register (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.