Geen opmerkingen over WEF

Oude speech Le Pen hergebruikt en verkeerd uitgelegd

04.07.2024, 16:20 (CEST)

De Europese verkiezingen waren nog maar net achter de rug, of de Fransen mochten alweer naar de stembus. Maar let op: in tijden van social media is niet elke verkiezingstoespraak wat het lijkt.

De Franse parlementsverkiezingen zijn in volle gang. Op zondag 30 juni vond de eerste ronde plaats; de tweede ronde is aanstaande zondag 7 juli. President Macron had de verkiezingen uitgeschreven nadat zijn partij bij de Europese parlementsverkiezingen begin juni veel slechter presteerde dan het rechts-populistische Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen.

Op Facebook (hier en hier) gaat het verhaal rond dat Le Pen in de context van de huidige verkiezingen beloofd zou hebben het World Economic Forum (WEF) te verbieden om in Frankrijk te opereren. “Geef me één reden, maar één, om buitenlanders die samenwerken met een totalitaire ideologie die de dood van de Fransen wil, op ons grondgebied te houden?”, zou Le Pen hebben gezegd in haar eerste toespraak na de Europese verkiezingswinst. Feit of fictie?

Beoordeling

Fictie. De speech die wordt geciteerd op Facebook hield Le Pen al in 2017. Ze had het in die toespraak niet over het WEF. Met haar woorden "buitenlanders die samenwerken met een totalitaire ideologie" doelde ze op wat zij ziet als geradicaliseerde moslims op Frans grondgebied die op de radar van de politie en veiligheidsdiensten staan.

Feiten

In de Facebookposts staan links naar een artikel op de website vrije-media.com. De inhoud van de Facebookposts is gekopieerd uit dat artikel.

In het artikel wordt beweerd dat Le Pen de uitspraken over het WEF deed "in haar eerste grote toespraak nadat ze Macron eerder deze week had verslagen bij de Europese verkiezingen". Het artikel linkt vervolgens naar een bericht op X, met daarbij een video waarop deze toespraak te zien zou zijn.

Oude toespraak

In de video is inderdaad Le Pen te zien, die de uitspraken doet over "buitenlanders die samenwerken met een totalitaire ideologie die de dood van de Fransen wil".

Wie echter goed kijkt, ziet op het podium vanaf waar Le Pen spreekt een banner met daarop het adres van een website: marine2017.fr. Wie nog een beetje beter kijkt, ziet op het spreekgestoelte waarachter Le Pen staat de tekst: NICE, jeudi 27 avril 2017.

Het moge duidelijk zijn: Le Pen hield deze toespraak op donderdag 27 april 2017 in Nice, tijdens haar verkiezingscampagne voor de Franse presidentsverkiezingen dat jaar. De toespraak heeft niets met de recente Europese of de huidige Franse parlementsverkiezingen te maken.

Le Pen sprak over islamisme en terrorisme

Op YouTube is de gehele toespraak van de Le Pen uit 2017 te zien. Daaruit blijkt dat de uitspraken die ze deed niet over het WEF gingen.

Vanaf 45:20 minuten doet Le Pen de uitspraken die nu op Facebook rondgaan. In de minuten daarvoor spreekt ze over de "oorlog tegen het islamistisch terrorisme" en zegt ze dat "buitenlandse islamisten met de status 'Fiché S' moeten worden uitgezet".

Het is die groep mensen waar ze op doelt met het woord "buitenlanders" in de uitspraak die op Facebook wordt aangehaald. 'Fiché S' wil zeggen dat iemand op de radar staat van politie en veiligheidsdiensten als potentieel gevaar voor de nationale veiligheid.

Met de woorden "totalitaire ideologie" verwijst Le Pen terug naar het "islamisme" waar ze het kort daarvoor over heeft. De interpretatie van het woord "islamisme", zowel in het Frans als in het Nederlands, verschilt nogal eens.

Het gezaghebbende woordenboek van de Académie française geeft in de Franse context twee definities: het wordt gebruikt als synoniem voor de religie islam, of als aanduiding voor een "politieke en religieuze beweging die pleit voor de verspreiding van de islam en de strikte naleving van de koranwetten op alle gebieden van het openbare en privéleven".

Hoe dan ook doelde Le Pen met haar uitspraak over "buitenlanders" en een "totalitaire ideologie" niet op mensen die betrokken zijn bij het WEF of welke ideologie er dan ook maar met het WEF in verband kan worden gebracht.

Franse parlementsverkiezingen

De presidentsverkiezingen van 2017 verloor Le Pen van de huidige president Emmanuel Macron. Bij de Europese parlementsverkiezingen van begin juni 2024, behaalde Le Pens partij RN echter een veel betere score dan Macrons partij Renaissance. Dat was voor Macron de reden om ook nationaal nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven.

In Frankrijk vaardigt elk kiesdistrict één van de in totaal 577 leden van de Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, af. De afgevaardigden worden in twee stemrondes gekozen.

Na de eerste ronde bleek dat de RN samen met zijn bondgenoten 33,4 procent van het totale aantal stemmen had behaald. Voorlopig op de tweede plaats met 27,98 procent ligt het Nouveau Front Populaire (NFP), een blok van linkse partijen. De aan president Macron gelieerde coalitie Ensemble behaalde slechts 20,76 procent. Na aanstaande zondag zal de nieuwe samenstelling van het parlement duidelijk worden.

(Stand van zaken: 04.07.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Nepnieuwsartikel (gearchiveerd)

X-bericht over uitspraken Le Pen (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Over toespraak Le Pen 2017 (gearchiveerd)

Toespraak 2017 op YouTube (gearchiveerd)

Over Fiché S (gearchiveerd)

Islamisme volgens Académie française (gearchiveerd)

Over Franse presidentsverkiezingen 2017 (gearchiveerd)

Uitslagen EU-verkiezingen Frankrijk (gearchiveerd)

Over Franse parlementsverkiezingen 2024 (gearchiveerd)

Uitslagen eerste ronde Frankrijk 2024 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.