Online oplichting

Optisch cijferraadsel levert geen prijs op

26.6.2024, 20:37 (CEST)

Cadeautjes krijgen is leuk. Cadeautjes winnen misschien nóg leuker. Op sociale media krijg je er vaak de kans toe, maar meestal blijf je met lege handen achter. En dat heeft een duidelijke oorzaak.

Bofkonten opgelet: op sociale media zou supermarkt Lidl zomaar een verrassingsprijs weggeven. Het enige wat je hoeft te doen is een optisch cijferraadsel oplossen. Geconcentreerd op het winnen van de hoofdprijs, is het makkelijk om belangrijke aanwijzingen uit het oog te verliezen, die je hadden kunnen vertellen dat hier geen geld te winnen valt.

Beoordeling

Er valt niets te winnen bij dit raadsel. Het is een veelvoorkomend voorbeeld van online oplichting.

Feiten

Wie reageert op de winactie krijgt direct een persoonlijk berichtje van de pagina. Daarna wordt het een race tegen de klok: de pagina geeft je een kwartier de tijd om de actie in meerdere Facebookgroepen te delen - wat naar eigen zeggen gecontroleerd wordt door het team.

Hopelijk gaan dan bij alle Facebookgebruikers de alarmbellen hard af: dit is namelijk een veelgebruikte methode van internetcriminelen om hun nepacties zo veel mogelijk op sociale media te verspreiden. Er valt hier dus helemaal niets te winnen.

Zo vreemd, dat het nep is

Ook zonder een reactie op de neppe winactie hadden gebruikers al kunnen herkennen dat er iets niet pluis is met de post. Ten eerste klinkt het Nederlands in het bericht wat vreemd ("wij kiezen willekeurig de juiste winnaar"), wat toch gek zou zijn voor een groot bedrijf als Lidl. Ook is de woordgroep "een cijfers" in het tekstje een duidelijke taalfout. Het zou dus goed kunnen dat de tekst een automatische vertaling is.

De pagina waarop de actie gepost werd, wekt nog minder vertrouwen. Deze staat geregistreerd als 'cadeauwinkel', terwijl de Lidl toch echt een supermarktketen is. Onder de 'paginatransparantie' is te zien dat deze op 23 juni werd aangemaakt. De winactie is dan ook het enige bericht op de pagina. Bovendien is de paginanaam ook vreemd: hoofd- en kleine letters staan door elkaar, en de naam eindigt op een apostrof. Allemaal vreemde keuzes voor een bekende supermarktketen. Zo vreemd, dat het nep is.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) komt regelmatig zulke neppe winacties tegen, en die volgen allemaal het hierboven beschreven patroon. Uiteindelijk valt er nooit wat te winnen, maar eindigen de acties in phishing: internetcriminelen proberen persoonlijke gegevens en geld los te troggelen van onschuldige gebruikers.

Authentieke pagina's herkennen

Hoe weet je dan wel zeker of je op een authentieke Facebookpagina zit en er wat te winnen valt? Een authentieke Facebookpagina is meestal te herkennen aan het blauwe verificatievinkje. Voor grote bedrijven geldt dat ze doorgaans duizenden likes en volgers hebben, en dat de pagina al langere tijd bestaat. Dat gaat allemaal op voor deze officiële Lidl-Facebookpagina.

Dat is bovendien ook de Facebookpagina waar je op terechtkomt wanneer je op de officiële Lidl Nederland website doorklikt bij de socials. Die staan meestal helemaal onder aan de pagina. Bij twijfel of een winactie echt is, kun je natuurlijk ook nog altijd contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

(Stand van zaken: 26.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Neppe Facebookpagina (gearchiveerd)

Facebookpagina paginatransparantie (gearchiveerd)

Dpa facthecks I, II, III & IV

VPN Gids over phishing (gearchiveerd)

Consumentenbond over neppe winacties (gearchiveerd)

Over Facebook-verificatie (gearchiveerd)

Echte Lidl Facebookpagina (gearchiveerd)

Echte Lidl paginatransparantie (gearchiveerd)

Officiele website Lidl.nl (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.