Geen VN-initiatief

Kredietkaart om koolstofuitstoot te tonen bestaat niet meer

20.06.2024, 14:51 (CEST)

Hoe kan de gemiddelde consument zijn uitstoot beperken? Een nieuwe kredietkaart van de VN zou dat nu limiteren. Alleen was die kaart nooit van de VN en bestaat het al twee jaar niet meer.

Een kredietkaart kan handig van pas komen. Een nieuwe kaart op initiatief van de VN en Mastercard zou nu ook helpen om je ecologische voetafdruk te beperken, zo klinkt het online, bekrachtigd door een filmpje. Zodra de CO2-limiet bereikt is, kan je er geen uitgaven meer mee doen. Het wordt sceptisch onthaald door sociale mediagebruikers, maar dat scepticisme is ongegrond.

Beoordeling

De kredietkaart, die ondertussen niet meer bestaat, was een initiatief van Mastercard en een Zweeds fintechbedrijf en geen initiatief van de VN.

Feiten

De kaart 'DO Black', waarin in de TikTokvideo wordt verwezen, was een samenwerking tussen Mastercard en Doconomy, een Zweeds financieel technologiebedrijf. Het idee achter de kaart was om de koolstofuitstoot geassocieerd met de uitgaven op de kaart bij te houden en indien gewenst te limiteren, zo is te lezen in het originele persbericht uit 2019. Het product was gericht op "consumenten die actie willen ondernemen tegen klimaatverandering".

Dat bevestigt de CEO van Doconomy, Mathias Wikström, nog eens via de mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "De gemiddelde Zweedse burger stoot 10 ton aan CO2 uit per jaar - 60 procent als gevolg van hun consumptie", schrijft hij. De meeste mensen zijn zich hier niet bewust van. Met de kaart wilde Doconomy daar verandering in brengen, en mensen de mogelijkheid te geven inzicht te krijgen in de klimaatimpact van hun aankopen. Het gebruik van "DO Black was een volledige vrijwillige keuze", voegt Wikström nog toe.

De kaart was dus geen initiatief van de VN, hoewel de organisatie indirect enigszins betrokken was. Mastercard en Doconomy verwijzen in het persbericht namelijk naar de doelen van het VN-klimaatverdrag van Parijs. In die context van pleitbezorgers van het klimaatverdrag waren het UNFCCC, het VN-secretariaat voor klimaatverandering, en Doconomy partners, schrijft Wikström.

De kredietkaart bestaat al sinds 2022 niet meer en staat ook niet meer op de website van Doconomy. De pagina op de website die over de kaart ging is niet meer online. Het bedrijf richt zich ondertussen niet meer op consumenten, maar op andere financiële bedrijven zoals banken.

(Stand van zaken: 19.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over Doconomy (gearchiveerd)

De producten van Doconomy (gearchiveerd)

Persbericht Mastercard (gearchiveerd)

Over UNFCCC (gearchiveerd)

Pagina 'Do Black' op website Doconomy (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.