Voedselveiligheid bewaakt
Ingrediëntenlijst van Edipeel bevat geen zware metalen
24.6.2024, 14:26 (CEST)
Apeel: de meeste mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben, maar voor sommigen is het het kwaad op aarde. Het zou een stof zijn vol giftige deeltjes, zoals palladium, lood en arsenicum. Groenten en fruit kunnen ermee bespoten worden om voedsel langer houdbaar te maken. Daarnaast zou je het er met water niet af kunnen wassen. Moeten we ons zorgen maken over dit product?
Beoordeling
Nee. De coating op groenten en fruit die het bedrijf Apeel ontwikkelde, wordt gewonnen uit fruitpulp, schillen en zaden. Gevaarlijke metalen behoren niet tot de ingrediëntenlijst. In de EU is de coating alleen nog toegestaan op producten waarvan de schil niet gegeten wordt. In andere delen van de wereld is de techniek al op alle groente en fruit toegestaan.
Feiten
Allereerst: wat is Apeel? Dat is een Amerikaans bedrijf dat een plantaardige coating voor groenten en fruit heeft ontwikkeld. Deze coating noemen ze Edipeel. Door een extra laag blijven groenten en fruit langer vers en hoeven ze niet in plastic verpakt te worden.
De Edipeel coating wordt gemaakt van mono- en diglyceriden, ook bekend onder het E-nummer E471. Het bedrijf Apeel haalt deze uit natuurlijke producten als fruitpulp, schillen en zaden. Je zou de coating dus kunnen zien als een tweede schil, die over de groenten en fruit gelegd wordt om het bedervingsproces te vertragen.
Via milieu in de voedselketen, de EU wil dat meten
Metalen als palladium, lood en arsenicum zijn dus geen ingrediënten van de coating. Via het milieu kunnen deze stoffen wel in de voedselketen terechtkomen. Planten nemen zware metalen op uit de bodem, en dieren krijgen ze binnen via water en voer. Dat er sporen van deze metalen in de Edipeel coating zitten, die uit plantaardig materiaal gewonnen wordt, is dus mogelijk.
Wanneer mensen te veel van deze zware metalen binnenkrijgen, is dat gevaarlijk. Dat is precies de reden waarom de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de European Food Safety Authority (EFSA) maximumgehaltes voor de stoffen in voedsel hanteren, en dit streng controleren. Voedselproducten die deze waarden overschrijden, worden van de markt teruggeroepen, of niet toegelaten.
Oud onderzoek te groot gemaakt op sociale media
De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) houdt dat net zo goed streng in de gaten. De claim op sociale media baseert zich waarschijnlijk op een document uit 2019, waarin een oude methode van Apeel onderzocht werd. Toen haalden ze hun mono- en diglyceriden nog uit druivenpitolie.
Uit de metingen bleek dat palladium, arseen en lood in de toenmalige coating van Apeel teruggevonden waren, waarschijnlijk via de druiven. De waardes van de zware metalen lagen ook toen onder de door de FDA vastgestelde maximumwaarden, stelden factcheckers van USA.Today vast.
Edipeel in EU
De EU is relatief voorzichtig in het toestaan van nieuwe producten op de voedselmarkt. De Edipeel coating is al enkele jaren toegelaten, maar wel alleen op bepaalde fruitsoorten als bananen, avocado's en meloenen - voedsel waar je de schil niet van opeet. In delen van Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika is de coating wel op alle soorten groenten en fruit toegestaan.
Mocht je persoonlijk iets tegen het eten van de coating hebben, dan hoef je daar binnen de EU dus niet bang voor te zijn. Behalve als je graag je bananenschil opeet. Volgens Apeel zelf is ook dan de coating van de banaan af te wassen met warm water en een groenteborsteltje.
Al vaker onder vuur
Het is trouwens niet de eerste keer dat documenten over Apeel fout geïnterpreteerd worden. In 2023 struikelde het internet over een veiligheidsblad waaruit zou blijken dat Apeel ernstig oogletsel zou veroorzaken. Daar bleek niets van waar: het veiligheidsblad hoorde bij een ander merk dat ook de naam Apeel droeg en schoonmaakmiddelen produceerde, zo schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) toen.
(Stand van zaken: 24.06.2024)
Links
Over werking van Apeel (gearchiveerd)
Informatieblad Edipeel (gearchiveerd)
Artikel Veganisme.org (gearchiveerd)
Artikel Voedingscentrum (gearchiveerd)
Factcheck USA.Today (gearchiveerd)
Pagina contaminaten NVWA (gearchiveerd)
EU-verordening maximumwaarden van metalen in voesdsel (gearchiveerd)
Consequenties bij overschrijdingen I & II (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.