Geen sprake van rekrutering

Oekraïense studentes herdenken gesneuvelde slachtoffers

19.06.2024, 12:39 (CEST)

De Oekraïense oorlogskracht is de laatste maanden slinkende door het tekort aan manschappen. Maar betekent dat meteen dat minderjarige vrouwen nu ook gerekruteerd worden?

Verschillende berichten op sociale media posten een foto met volgend bijschrift: "Oekraïense meisjes, nog geen 18 jaar oud, zijn gerekruteerd voor het leger", gevolgd door, "Je zou mentaal onstabiel moeten zijn om te steunen wat de Globalisten, Zelenski de Oekraïners aandoet... (...) Waar zijn ze mee bezig?". De oorlogspolitiek kritisch bevragen mag natuurlijk, maar dan wel op basis van de juiste feiten.

Beoordeling

Op de foto zijn geen minderjarigen te zien die voor het Oekraïense leger zijn gerekruteerd. Deze jonge vrouwen maken deel uit van de afdeling journalistiek aan het Militair Instituut van een universiteit in Kiev. De foto werd gemaakt tijdens een herdenking van gesneuvelde oud-studenten. Bovendien mogen minderjarigen volgens de wetgeving niet worden gemobiliseerd in het Oekraïense leger, zelfs niet op vrijwillige basis.

Feiten

Uit een reverse image searchblijkt dat de foto van de meisjes in militaire kleding vanaf 12 juni 2024 sterk werd verspreid op verschillende sociale netwerken, zoals bijvoorbeeld op Russische Telegramkanalen.

Herdenking van gevallen slachtoffers

De dag ervoor, op 11 juni, organiseerde het Militair Instituut van de Taras Shevchenko Nationale Universiteit in Kiev een ceremonie ter ere van twee oud-studenten die in juni 2022 en 2023 omkwamen in de strijd tegen Rusland.

Op de Facebookpagina van het Instituut werden verschillende foto's van de herdenking gepubliceerd, waaronder die van jonge vrouwen in militaire kleding die rondgaat op sociale media. Op de mouw van hun uniformen is ook het embleem van het Militair Instituut te zien. 

De persdienst van het instituut, gecontacteerd door Deutsche Presse-Agentur (dpa), bevestigde nog eens per mail dat deze ceremonie was georganiseerd om hulde te brengen aan de twee afgestudeerde studenten die sneuvelden tijdens de oorlog. Beide studenten waren deel van de afdeling 'militaire journalistiek'.

Tijdens de herdenking waren uitsluitend cadetten van het instituut aanwezig, uit het eerste en tweede jaar van de afdeling. Iedereen op de foto was dus ouder dan 18 jaar, alsdus de persdienst. Bovendien werden geen militairen uitgenodigd. De enige extra aanwezigen waren de familie van de slachtoffers, voegt de woordvoerder toe.

Werving in Oekraïne

De wet op de mobilisatie in Oekraïne veranderde op 18 mei 2024. Deze wetgeving wijzigde de leeftijd voor mobilisatie van mannen van 27 naar 25 jaar. Ook de straffen op de ontduiking van de dienstplicht werden strenger, net zoals bepaalde controlemaatregelen.

Belangrijk om weten: deze nieuwe wet betreft dus niet de mobilisatie van vrouwen. Enkel vrouwen die een medische of farmaceutische opleiding hebben gevolgd en geschikt zijn voor militaire dienst, moeten zich registreren. Wanneer ze dan daadwerkelijk worden opgeroepen, kunnen ze nog altijd weigeren: hun eigen instemming is namelijk vereist. Minderjarigen kunnen zich echter niet bij het leger voegen, zelfs niet op vrijwillige basis.

In maart 2024 meldde de website Ukrinform dat Rusland valse informatie verspreidde over de rekrutering van vrouwen voor de Oekraïense strijdkrachten. Dpa heeft ook al verschillende factchecks geschreven over valse geruchten over de rekrutering in het Oekraïense leger, zoals hier en hier.

(Stand van zaken: 19.06.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Gearchiveerd reverse image search

Russisch Telegramkanaal (gearchiveerd)

Over het Militair Instituut (gearchiveerd)

Over de ceremonie (gearchiveerd)

Facebookpost van Instituut (gearchiveerd)

Foto van meisjes (gearchiveerd)

Over embleem (gearchiveerd)

Over afdeling militaire journalistiek (gearchiveerd)

Over nieuwe mobilisatiewet (gearchiveerd)

Over Oekraïense vrouwen in het leger (gearchiveerd)

Ukrinform over Russische desinformatie (gearchiveerd)

Factchecks dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.