Geen bewijs verdwenen scans

Na twee hertellingen Biden nog altijd de winnaar in Georgia

13.06.2024, 13:35 (CEST)

Nieuwe presidentsverkiezingen staat al voor de deur, maar aanhangers van Trump leggen zich nog niet neer bij de uitslag van de vorige. Daarbij wordt hoog spel gespeeld, en desinformatie niet geschuwd.

Nadat Donald Trump in 2020 de Amerikaanse presidentsverkiezingen had verloren van Joe Biden, probeerde hij iedereen te laten geloven dat hij toch had gewonnen. Dit leidde met name in de staat Georgia tot een grote controverse over de telling van de stemmen. Ondanks meerdere hertellingen, waaruit telkens bleek dat Biden won, blijven sommigen volhouden dat er in Georgia iets onoorbaars is gebeurd.

Facebookgebruikers (hier, hier en hier) claimen dat "het verkiezingsbureau" heeft geconcludeerd dat Biden de verkiezingen heeft "gestolen". Zij doen dat op basis van een video waarin iemand beweert dat 380.000 'ballot images,' ofwel scans van de stembiljetten, zouden zijn verdwenen. Is er enig bewijs voor deze beweringen?

Beoordeling

Nee. De video toont een zitting van de State Election Board, de Kiesraad van Georgia. Die concludeerde niet dat Biden de verkiezingen heeft "gestolen". Er zijn ook geen 380.000 stemafbeeldingen verdwenen. Stemafbeeldingen zijn geen stembiljetten en worden niet geteld. Zelfs als ze waren verdwenen, had dat de uitslag niet veranderd of ongeldig gemaakt.

Feiten

De video toont een klein stukje van een zitting van de State Election Board, ofwel de Kiesraad, van de staat Georgia. De Kiesraad moet het recht van alle inwoners van Georgia om hun stem uit te brengen beschermen.

Tijdens de zitting op 7 mei 2024, in zijn geheel te zien op YouTube, werd het onderzoek naar het tellen van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van 2020 besproken. Daarbij ging het met name over de telling in Fulton County, een van de grootste kiesdistricten van Georgia.

In de zitting vroeg raadslid Janice Johnston naar 'ballot images,' elektronische kopieën van uitgebrachte stemmen. Volgens een klacht die zij had binnengekregen, zouden er 380.761 van die scans zijn verdwenen in Fulton County.

Meeste scans boven water

Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat er daadwerkelijk zoveel scans van stembiljetten zoek zijn. Al tijdens de zitting reageert een vertegenwoordiger van Fulton County verbaasd op de bewering van Johnston. Na 5:16:30 in de videoregistratie, zegt zij: "Net als de onderzoekers zijn wij niet op de hoogte van deze beschuldiging. Dit is het eerste wat ik ervan hoor. Ik heb geen idee wat de basis van deze beschuldiging is."

In een e-mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) doet de woordvoerder van Fulton County, Regina Waller, de aantijgingen van Johnston af als "ongegronde beweringen ... bedoeld om negatieve reacties uit te lokken van sceptici en ongeïnformeerde burgers."

Charlene McGowan, een van de onderzoekers naar het verloop van de verkiezingen, tevens juridisch hoofdadviseur van de hoogste verkiezingsfunctionaris van Georgia, Republikein Brad Raffensperger, begrijpt ook niet waar Johnston het over heeft.

McGowan geeft aan (5:15:46) dat ze ongeveer 518.000 afbeeldingen van stembiljetten heeft ontvangen toen ze die opvroeg in haar onderzoek naar de hertelling van de stemmen. Eerder (5:09:00) in de zitting werd geconcludeerd dat er in Fulton County 528.777 stemmen waren uitgebracht. Als 518.000 scans boven water zijn gekomen, missen er dus geen 380.000 maar grofweg 10.000 tot 11.000.

'Ballot images' worden niet geteld

Hoe veel 'ballot images' er ook kwijt zijn, voor de verkiezingsuitslag maakt dat niets uit. De onderzoekers erkennen (5:15:23) ronduit dat er elektronische kopieën missen. Echter, zoals McGowan tijdens de zitting van de Kiesraad uitlegt (5:13:04), zijn de scans van de stembiljetten niet de stembiljetten zelf.

De papieren stemmen zijn allemaal bewaard gebleven en geteld, volgens onderzoeker McGowan. Uit de registratie blijkt vanaf 5:10:08 echter dat raadslid Johnston het verschil tussen 'ballot images' en uitgebrachte stemmen niet goed begrijpt - of niet wil begrijpen.

Dit wordt bevestigd door Mike Hassinger, woordvoerder van verkiezingsfunctionaris Raffensperger. In een e-mail aan dpa schrijft hij: "Stemafbeeldingen worden nooit als STEMMEN geteld. Afbeeldingen van stembiljetten worden gebruikt in een procedure die we 'adjudication' noemen."

Als de telcomputer een stembiljet niet goed kan lezen, dan vergelijkt een verkiezingsmedewerker de stemafbeelding met de papieren stem, om vast te stellen op wie er is gestemd, zo legt Hassinger uit. "Stemafbeeldingen worden niet gebruikt om de stemmen te tellen," benadrukt hij. Het zijn de papieren stembiljetten die geteld worden.

"So what?"

Bovendien was het bewaren van de stemafbeeldingen na de verkiezingen van 2020 niet verplicht. Dat werd pas verplichtgesteld ná alle ophef die er ontstond rondom die presidentsverkiezingen. Met het niet bewaren van een klein deel van de afbeeldingen deed Fulton County dus niets verkeerd.

Ook dit bevestigt Hassinger tegen dpa. "Afbeeldingen van stembiljetten hoefden in 2020 niet te worden bewaard. De wet die bewaring voorschrijft, is geschreven in 2021 en werd pas van kracht in juli 2021. Het juiste antwoord op de aantijging 'niet beschikbare stembiljetafbeeldingen,' van welk aantal dan ook, is dus 'So what?'"

Nergens tijdens de videoregistratie is dan ook een uitspraak van de Kiesraad te horen, die erop neer zou komen dat Biden de verkiezingen zou hebben gestolen. Ook in een verslag van de zitting wordt dit niet gemeld. Wel kreeg Fulton County een reprimande voor een aantal dubbel gescande stembiljetten, hoewel dat dus ook geen gevolgen had voor de verkiezingsuitslag.

Biden won in Georgia

Ondertussen is al vaak bevestigd dat Joe Biden de presidentsverkiezingen van 2020 won, onder andere door ook in de staat Georgia - met zeer kleine marge - te winnen.

Omdat dat uitslagen van Biden en Trump in Georgia zo dicht bij elkaar lagen, had Trump in die staat een hertelling aangevraagd. Op 7 december 2020 maakte Brad Raffensperger, partijgenoot van Trump en als Secretary of State van Georgia de hoogste verkiezingsfunctionaris aldaar, bekend dat Biden toch echt had gewonnen.

"We hebben de wettelijk uitgebrachte stemmen nu drie keer geteld en de resultaten blijven ongewijzigd," werd Raffensperger tijdens een persconferentie geciteerd door AP.

In november 2020 had Georgia op eigen initiatief al een zogenaamde 'risk-limiting audit' (RLA) uitgevoerd. Omdat er na de eerste machinetelling van de stemmen slechts een verschil van 0,3 procent tussen Trump en Biden bestond, werd besloten alle - meer dan vijf miljoen - stemmen in Georgia nog eens met de hand te tellen. Ook uit de RLA bleek dat Biden had gewonnen.

Kamp Trump ontkende verkiezingsuitslag

In een e-mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) laat Johnston weten dat ze het getal van de ruim 380.000 missende scans uit een klacht heeft gehaald die is ingediend door de heren Rossi en Moncla.

Kevin Moncla wordt door de Georgia Recorder omschreven als een extreemrechtse activist. Hij en Joseph Rossi staan bekend als complotdenkers, ontkenners van de officiële verkiezingsuitslag en verspreiders van reeds lang ontkrachtte complottheorieën.

Ondertussen staat Donald Trump meerdere rechtszaken te wachten over zijn pogingen om het electorale proces te ondermijnen. Aanklagers in Georgia beschuldigen hem ervan dat hij de uitslag van de verkiezingen van 2020 op illegale wijze probeerde ongeldig te verklaren. Zij spreken van een criminele samenzwering.

In één zaak is Trump al veroordeeld voor verkiezingsfraude. De jury van een rechtbank in New York achtte het bewezen dat Trump uit zijn campagnekas zwijggeld had betaald aan een porno-actrice, met wie hij buitenechtelijke seks had gehad, en die transactie in zijn boekhouding had verborgen, wat neerkomt op kiezersbedrog.

(Stand van zaken: 13.06.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Video gearchiveerd

State Election Board Georgia (gearchiveerd)

Zitting Board 7 mei 2024

Over ballot images (gearchiveerd)

Charlene McGowan LinkedIn (gearchiveerd)

Georgia Sec. of State Raffensperger (gearchiveerd)

Artikel Georgia Recorder (gearchiveerd)

RLA website en rapport (gearchiveerd hier en hier)

Artikel AP (gearchiveerd)

Guardian over Rossi en Moncla (gearchiveerd)

NOS over rechtszaak Trump-Georgia I & II (gearchiveerd I & II)

Volkskrant over rechtszaken Trump (gearchiveerd)

Volkskrant over veroordeling Trump (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.