Geen verkiezingsfraude

Menselijke fout leidt tot verwarring over EU-briefstembiljet

5.6.2024, 15:54 (CEST)

Beschuldigingen van fraude zijn tegenwoordig een deel van verkiezingen. Een menselijke fout met stembrieven in een Duits stadje is echter geen bewijs van fraude met de Europese verkiezingen.

De Europese verkiezingen staan voor de deur en de pogingen om die te vervalsen zouden in Duitsland eveneens aanstaande zijn. Dat wordt beweerd op sociale media. In Bad Reichenhall, aan de Oostenrijkse grens, zijn drie reeds ingevulde briefstembiljetten naar burgers verstuurd. Gaat het hier inderdaad om een poging tot fraude?

Beoordeling

Nee, er was sprake van een menselijke fout. Dat bevestigde het gemeentebestuur van Bad Reichenhall aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Het incident werd onderzocht en elke verdenking van fraude is nu uitgesloten.

Feiten

Een inwoner van Bad Reichenhall, een stadje in het zuiden van Duitsland, kreeg midden mei een verrassing in de bus: een reeds ingevuld briefstembiljet voor de Europese verkiezingen. Een stem voor de FDP, de Duitse liberale partij, was al aangekruist. Vier andere ingevulde briefstembiljetten, waarvan twee ook reeds verzonden, werden even later ontdekt, aldus de gemeente.

Een opmerkelijk incident, maar er is geen sprake van een poging tot verkiezingsfraude. Dat bleek uit een onderzoek, zo bevestigde de gemeente aan dpa. Een menselijke fout lag aan de basis van het voorval.

In Duitsland is het mogelijk om via brief te stemmen. Mensen die dit willen doen, moeten dat aanvragen bij hun gemeente die hen dan voor de verkiezingsdag een (leeg) stembiljet opstuurt. Het incident met de reeds ingevulde briefstembiljetten werd snel opgepikt door Duitse media. Vervolgens diende de burgemeester van Bad Reichenhall klacht in bij de politie op verdenking van verkiezingsfraude.

Menselijke fout

Uit het onderzoek dat volgde bleek al snel dat het om een menselijke fout, en geen fraude, ging. Oude stembiljetten van de Europese verkiezingen van 2019 werden per ongeluk verstuurd in de plaats van lege stembiljetten voor de aanstaande verkiezing. Dat laat de gemeente in een persbericht dat ze dpa toestuurde weten.

Een medewerker van de gemeente had de oude stembiljetten erbij genomen om de afmetingen van de nieuwe stembiljetten te controleren. Door een communicatiefout kwamen toen de oude stembiljetten in de brieven terecht, zo blijkt uit het persbericht. De gemeente benadrukt nogmaals dat de brieven niet in omloop zijn gebracht "met de bedoeling de verkiezingen te beïnvloeden".

2024 is wereldwijd een groot verkiezingsjaar: bijna de helft van de wereldbevolking trekt op een bepaald punt naar de stembus. Voor de Europese verkiezingen is dat in Duitsland op 9 juni, in Nederland al op 6 juni.

(Stand van zaken: 05.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd)

Stemmen per brief in Duitsland (gearchiveerd)

Artikels Süddeutsche Zeitung & BR24 (hier & hier gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.