Geen Pallywood

Palestijns leed opnieuw ten onrechte betwist

22.5.2024, 13:52 (CEST), laatst geüpdate: 23.5.2024, 11:03 (CEST)

Meer dan 35.000 Palestijnen kwamen al om sinds de start van het conflict in Gaza in oktober. Dat leed wordt aan de lopende band betwist op sociale media aan de hand van valse bewijsvoering.

Er is een zoveelste video op het net verschenen waaruit zou moeten blijken dat het slachtofferschap van de Palestijnen in scène is gezet. Te zien in de video is een jongetje, met besmeurd gezicht, die vanonder het puin wordt gehaald door omstaanders. Het opvallende aan de video is het gelach: zowel de jongen als de mannen die hem redden zijn aan het lachen. Volgens de berichten zou het dan ook gaan om een opname van Al-Jazeera, die mee in het complot zou zitten. #Pallywood of niet?

Beoordeling

Nee, de video toont beelden die achter de schermen werden gemaakt van een promotiefilm voor een Palestijnse organisatie in 2022. De beelden zijn dus ouder dan het huidige conflict. De film brengt een ode aan de Palestijnse civiele bescherming.

Feiten

De originele video is niet makkelijk te vinden. Een reverse image search levert geen link daarnaar toe, maar wel een X-bericht waar de oorsprong van de beelden wordt toegelicht. Zo is de eerste verschijning van de video terug te vinden op het kanaal van de Palestijnse fotograaf Mahmoud Zaquot, die vooral actief is op sociale media. In februari 2022 postte hij exact dezelfde video op TikTok. De video kan dus al niets met het huidige conflict te maken hebben.

Waarover de beelden precies gaan wordt duidelijk uit een Instagramlink die de fotograaf zelf in de comments postte enkele dagen terug, net nadat de video opnieuw begon te circuleren. De link verwijst naar zijn eigen Instagrampagina waar een andere video te zien is. Bij de post staat geschreven "Exclusief The Covenant film". Na een analyse merken we op dat rond 00:50 in die video hetzelfde jongetje te zien is zoals in de video op sociale media. Hij draagt dezelfde broek, rode trui en heeft ook een besmeurd gezicht. In de scène wordt hij gered door brandweerlui.

De beelden die op sociale media circuleren tonen dus een blik achter de schermen bij die film. Een zoekopdracht met screenshots uit de tweede video leert dat de film gemaakt werd ter ere van de internationale dag van de civiele bescherming in Palestina. Op Facebook postte een Palestijnse organisatie die zich inzet voor de civiele bescherming van haar burgers de video op 1 maart 2022 met als bijschrift "Internationale Dag van de Palestijnse Burger Defensie. Exclusief de film van het Verbond". 

Leed in Gaza is wel degelijk reëel

In het verleden werd al heel vaak het leed van de Palestijnen ten onrechte in twijfel getrokken. Deutsche Presse-Agentur schreef daar al verscheidene factchecks over.

Dat leed is zeer reëel. De oorlog in Gaza zorgt voor heel wat slachtoffers. Sinds het begin van de oorlog vielen al meer dan 35.000 doden volgens de meest recente cijfers van de VN

Video bleef niet onopgemerkt

Naast de Nederlandstalige berichten die de video postten, deed ze ook in andere talen de ronde. Zo postte het X-kanaal @GAZAWOOD1 de video ook. Dat kanaal post voortdurend video's die volgens hen ensceneringen van geweld in de Palestijnse gebieden zouden tonen. In het verleden werden berichten van dit kanaal ook al gefactcheckt.

Israëlische accounts deelden de video eveneens, en niet van de minste. Zo postte een medewerker van het Israëlische minsterie van Buitenlandse Zaken David Saranga de beelden met het bijschrift "Hey Siri, hoe zou je propaganda definiëren?". Volgens een screenshot op X zou het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat bericht zelf ook gerepost hebben. Intussen werden die berichten terug verwijderd. 

(Stand van zaken: 22.05.2024)

Opmerking: Deze factcheck werd geüpdate om een aantal links te corrigeren.

Links

Facebookvideo I & II (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde video

Gearchiveerde reverse image search

X-bericht (gearchiveerd)

Originele TikTokvideo (gearchiveerd)

Instagrampagina van Mahmoud Zaquot (gearchiveerd)

Instagrampost van Mahmoud Zaquot (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Gearchiveerde reverse image search tweede video

Internationale dag voor civiele bescherming (gearchiveerd)

Facebookpost van Palestijnse civiele bescherming met video (gearchiveerd hier en hier)

Dpa-factchecks over Pallywood I, II, III & IV

Cijfers van de VN over slachtoffers Gaza (gearchiveerd)

I & hier en hier gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Gearchiveerd X-bericht David Saranga

Screenshot X-bericht (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.