Geen bewijs Pallywood in Rafah

Video toont acteurs achter de schermen bij opnames tv-serie

10.5.2024, 11:21 (CEST)

De grens tussen feit en fictie kan soms onduidelijk zijn. Het helpt dan ook niet als fictie online als feit wordt voorgesteld om te insinueren dat het leed van de Palestijnen in Rafah nep is.

Nu het Israëlische leger hun aanval op Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook, begon in de nacht van 6 op 7 mei vielen er volgens perbureau AP al zeker 23 doden. Toch wordt online in vele landen en talen beweerd dat het lijden van de burgers in Rafah in scène wordt gezet. Een video van bebloede acteurs terwijl ze geschminkt worden moet als bewijs dienen. Is het allemaal doorgestoken kaart?

Beoordeling

De beelden zijn genomen achter de schermen bij opnames van een Palestijnse tv-serie. Het toont geen echte beelden van het conflict dat weldegelijk woedt in Gaza en Rafah.

Feiten

De beelden werden grotendeels gefilmd achter de schermen van opnames voor de tv-serie 'Bleeding Dust'. Dat blijkt uit een reverse image search van screenshots van de beelden. Bleeding Dust is een Palestijnse productie voor de Arabische tv-zender Al Arabi 2, die in Qatar gezeteld is. Het decor van een scène uit de tweede aflevering van de serie, die te zien is op YouTube, is eveneens te herkennen.

De reeks gaat over vier Palestijnse mannen die ontsnappen uit een Israëlische gevangenis en de daaropvolgende avonturen. De beelden tonen dus gewoon acteurs op een filmset en niets sinisterder dan dat.

Geen bewijs voor Pallywood

Dit soort bewering kadert in een breder narratief over 'Pallywood', hier ook Gazawood genoemd. Dat is de idee dat Palestijnen hun eigen leed in scène zouden zetten voor propagandadoeleinden. Met gebruik van oude beelden van andere conflicten, nepbeelden of totaal ongerelateerde beelden, zoals hier, wordt het leed gebagatelliseerd. Zo wordt er twijfel gezaaid over de geweldadige beelden uit Gaza die het nieuws domineren.

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende retaliatie van Israël circuleren er talloze van dat soort beweringen op sociale media en Deutsche Presse-Agentur schreef er al meermaals factchecks over.

De aaval van Israël op Rafah komt internationaal onder kritiek te liggen, ook van de Verenigde Staten. Desondanks blijft Israël de stad verder bombarderen, hoewel de Palestijnen geen uitwegmogelijkheden meer hebben. Leveringen van humanitaire hulp blijven evenzeer problematisch.

(Stand van zaken: 10.05.2024)

Links

Bericht op X (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

NOS Liveblog over Gaza (gearchiveerd)

Gearchiveerde resultaten reverse image search

Video op YouTube Shorts (gearchiveerd & gearchiveerde video)
Aflevering twee 'Bleeding Dust' op YouTube (gearchiveerd & gearchiveerde video)

Artikel Al Jazeera over de serie (gearchiveerd)

Over Al Arabi 2 (gearchiveerd)

Logically & NRC over Pallywood (hier & hier gearchiveerd)

Dpa-factchecks over Pallywood I, II, III, IV, V & VI

Artikel AD over Israëlische aanval op Rafah (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.