Beelden bewerkt

Niemand te zien op de Grote Piramide van Gizeh

26.4.2024, 20:10 (CEST)

Er zijn wel eens mensen gearresteerd die voor de 'likes' en de 'shares' de Grote Piramide van Gizeh beklommen. Wie handig is met beeldbewerking hoeft zulke risico's niet te nemen voor een coole video.

In Egypte zou een man op de Grote Piramide van Gizeh zijn geklommen en daar met een Palestijnse vlag hebben gezwaaid. Op Facebook wordt een afbeelding gedeeld van dat moment. Volgens het bijgaande bericht zou de man, die aandacht zou hebben willen vragen "voor het onnoemelijke leed van de Palestijnse bevolking," zijn gearresteerd. Zo ongeloofwaardig klinkt het verhaal niet, toch is het van a tot z verzonnen.

Beoordeling

Er klom niemand met een Palestijnse vlag op de piramide. Het beeld dat gedeeld wordt op Facebook is een screenshot uit een video op TikTok. Die video is gemaakt met artificiële intelligentie (AI).

Feiten

Het beeld van de man met de Palestijnse vlag bovenop een piramide, wordt gedeeld door een Facebookaccount dat hoort bij de website IslamOmroep. Naar eigen zeggen zou IslamOmroep een organisatie zijn die "de wereld door de ogen van de moslims" wil tonen. De afbeelding en het verzonnen verhaaltje over de arrestatie van de man verschenen ook op de website van IslamOmroep.

Middels een reverse image search is de oorsprong van de afbeelding te achterhalen. De afbeelding blijkt een screenshot te zijn uit een filmpje dat op talloze sociale media-accounts wordt gedeeld.

Het oudste bericht dat de video bevat, vond Deutsche Presse-Agentur (dpa) terug op dit TikTokprofiel. Dezelfde persoon heeft ook een Instagramprofiel, waar hij zichzelf Mostafa Eldiasty noemt en zich beschrijft als 3D-artiest. Beide profielen staan vol met video's die met kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd.

AI-video

Ook deze video is duidelijk met (behulp van) AI gemaakt. Dat is goed te zien voor wie aandachtig kijkt naar de vlaggen waarmee de man zwaait. De Palestijnse vlag die hij in zijn linkerhand houdt, wappert op verschillende momenten dwars door de Egyptische vlag, en diens vlaggenstok, in zijn andere hand heen. Dat zou bij fysiek bestaande vlaggen onmogelijk zijn.

Dpa heeft Mostafa Eldiasty gevraagd of hij de maker van de video is en of hij inderdaad AI heeft gebruikt. Vooralsnog kwam er geen reactie op die vragen. Mogelijk heeft hij een stukje uit een andere, haast identieke video, die hij in 2019 op TikTok plaatste, bewerkt om daar de AI-gegenereerde vlaggenzwaaier in aan te brengen.

Dat er niemand op de piramide is geklommen, wordt bevestigd door Ashraf Mohie El-Din, directeur-generaal van de archeologische site van het Plateau van Gizeh. Hij verklaarde tegenover persbureau AFP dat de video nep is. Hij onderstreepte dat het verboden is om de piramide te beklimmen, op grond van de wet op de bescherming van antiek erfgoed.

In het verleden hebben wel eens mensen illegaal de Grote Piramide van Gizeh, die werd gebouwd onder koning Cheops (2543 – 2436 v.Chr.), beklommen. Dat leidde telkens tot een groot schandaal en arrestaties.

Conflict in Gaza

De beelden verschijnen in de context van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, dat hevig is opgelaaid nadat de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober 2023 aanslagen pleegde in Israël en gijzelaars meenam naar Gaza. Bij de aanslagen vielen waarschijnlijk 1.139 doden.

Israël reageerde met hevige bombardementen op Gaza, gevolgd door een grondoffensief dat nog altijd voortduurt. Volgens het Gazaanse Ministerie van Volksgezondheid vielen er bij de Israëlische aanvallen tot dusver meer dan 34.000 Palestijnse doden, waarvan het meerendeel vrouwen en kinderen.

(Stand van zaken: 26.04.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Website IslamOmroep (gearchiveerd)

Artikel IslamOmroep (gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Resultaten reverse image search (gearchiveerd)

Video op TikTok (gearchiveerd)

Video op YouTube (gearchiveerd met video)

TikTok Mostafa (gearchiveerd)

Instagram Mostafa (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Video piramide 2019 (gearchiveerd)

Ashraf Mohie El-Din LinkedIn (gearchiveerd)

Over Piramide van Cheops (gearchiveerd)

Artikelen over piramideklimmers I & II (gearchiveerd I & II)

Over aanslagen Hamas (gearchiveerd)

VN over dodental Palestijnen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.