Ongefundeerde geruchten

Geen enkel bewijs dat Klaus Schwab in het ziekenhuis ligt

17.4.2024, 20:15 (CEST)

Klaus Schwab kan de (ongegronde) online geruchtenmolen maar niet vermijden. De oprichter van het WEF zou in het ziekenhuis liggen, maar er is niets dat daar effectief op wijst.

De oprichter en voorzitter van het World Ecnomic Forum (WEF) zou in kritieke toestand opgenomen zijn in het ziekenhuis, dat menen verschillende sociale mediagebruikers te weten. Klaus Schwab is de gezworen vijand van vele alternatieve stemmen online, en het onderwerp van eindeloze complottheorieën. Ook nu blijkt het bericht opnieuw niets meer dan een gerucht zonder bewijs.

Beoordeling

Er is geen bewijs dat Klaus Schwab momenteel gehospitaliseerd is. De persdienst van het WEF ontkende het gerucht aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) en verzekert dat zijn gezondheid "uitstekend" is.

Feiten

Het gerucht circuleert in verschillende talen en op verschillende sociale mediaplatformen, zonder enig bewijs of details aan te leveren. Dat is hoogstwaarschijnlijk omdat er geen bewijs voor is. Yann Zopf, woordvoerder van het WEF, bevestigt ook aan dpa dat er niets van aan is: "Professor Schwab verkeert in uitstekende gezondheid", zo klinkt het.

Het nepnieuws is terug te leiden naar de Engelstalige website Weekly Crier. Zij publiceerden hun artikel op 14 april, maar melden geen enkele bron voor de uitspraak. Van daar ging de bal aan het rollen en verspreidde het verzinsel zich over het internet. Diezelfde dag deelde '@ANTIWEF' hetzelfde bericht op X.

De website van Weekly Crier is ook verdacht. Het zag pas in januari 2024 het levenslicht, zo blijkt uit analyse via Who.is. De host van de website is eveneens een proxy, en nergens op de site zelf is te zien wie er achter zit. Allesbehalve een geloofwaardige bron, met andere woorden.

(Stand van zaken: 17.04.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

X-bericht I & II (I & II gearchiveerd)

Bericht Weekly Crier (gearchiveerd)

Over Weekly Crier (gearchiveerd)

X-bericht @ANTIWEF (gearchiveerd)

Analyse Weekly Crier via Who.is (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.