Video ouder dan aanval Iran
Palestijnen vierden Lailat al-Qadr bij de Al-Aqsamoskee
16.4.2024, 13:13 (CEST)
De Iraanse aanval op Israël in de nacht van 13 op 14 april doet sociale media overuren draaien met het delen van beelden gelinkt aan het voorval. Zo ook een video van een menigte mensen bij de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Dat zou tonen hoe een menigte Palestijnen zich verzamelt om de aanval te vieren, aldus sociale mediagebruikers. Maar dat is niet echt wat er te zien valt, zo blijkt.
Beoordeling
De video dateert van 5 april 2024 en toont Palestijnen die Laylat al-Qadr vieren. De beelden predateren de Iraanse aanval op Israël van 13 op 14 april en staan er dus volledig los van.
Feiten
Een reverse image search op basis van screenshots van de beelden toont aan dat de video niet gelinkt kan zijn aan de recente Iraanse aanvallen op Israël. Waarom? De beelden werden al op 5 april gedeeld op sociale media. Er zijn voorbeelden te vinden op YouTube, X en TikTok van exact dezelfde beelden.
De video kan dus niets te maken hebben met de aanval die Iran uitvoerde op Israël in de nacht van 13 op 14 april. De spanning tussen de twee Midden-Oosterse rivalen loopt al langer hoog op, vooral nadat Israël begin deze maand een bombardement uitvoerde op het Iraanse consulaat in Damascus. Deze tegenaanval, waarbij Iran zich beriep op het zelfverdedigingsrecht, is de eerste keer dat Iran een directe aanval uitvoerde op Israël.
Ramadan aan de Al-Aqsamoskee
De Al-Aqsamoskee en omgeving zijn wel degelijk de achtergrond van de gedeelde beelden, zo is duidelijk te zien op Google Street View. Als grootste moskee in Jeruzalem en één van de drie heilige plaatsen van de islam is het wel vaker de locatie van festiviteiten en andere bijeenkomsten.
De menigte in de video kwam er bijeen om Laylat al-Qadr te vieren. Dan vieren moslims dat de aartsengel Gabriël in opdracht van Allah het eerste deel van de Koran aan Mohammed gaf. Het feest valt veelal op de 27e nacht van de Ramadan, dit jaar op 6 april. Aangezien in islam een nieuwe dag begint bij zonsondergang, begonnen de festiviteiten de avond van 5 april. Dit jaar viel dat ook samen met de laatste vrijdag van de Ramadan, eveneens een belangrijke dag.
(Stand van zaken: 16.04.204)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) & gearchiveerde video
Over reverse image search (gearchiveerd)
Beelden vanuit een andere hoek op YouTube (gearchiveerd)
Video op TikTok (gearchiveerd)
Google Street View van de Al-Aqsamoskee I & II (I & II gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.