Onterechte beschuldiging
Beelden van zwerfvuil in Lausanne dateren uit 2021
11.4.2024, 10:34 (CEST)
Foto's van zwerfvuil in een park circuleren sinds enkele dagen op sociale media, zoals Facebook en X. Het gras ligt vol met lege blikjes bier en flessen wijn. Volgens verschillende posts zou het hier gaan om afval dat achtergelaten werd in Lausanne, Zwitserland, na een bijeenkomst van milieuactivisten. "Wat een toppers, stelletje viezerikken", schrijft iemand er bij. Het ziet er inderdaad niet schoon uit, maar gaat het hier wel echt om klimaatactivisten?
Beoordeling
Nee. De foto's zijn echt, maar dateren uit de lente van 2021. Ze tonen afval dat in een park van Lausanne werd achtergelaten. Niets daarbij wijst op een betrokkenheid van klimaatactivisten.
Feiten
Verschillende nieuwsartikels tonen de foto's na een reverse image search via Google Lens. Een daarvan is een artikel van de nieuwssite 20 minutes, die ook in Zwitserland actief is. Het artikel dateert van 9 mei 2021 en gaat over de 'terugkeer van het afvalseizoen' in Lausanne. Elk jaar start daar het 'afvalseizoen' in die periode omdat het mooier weer wordt, mensen in parken gaan zitten en hun afval achterlaten. Die trend is in Lausanne al 10 jaar aan de gang.
De foto's in het artikel, die identiek zijn aan die op sociale media, werden genomen in het park Louis Bourget, gelegen bij het strand Vidy, een van de stranden van het omvangrijke meer Lac Léman.
De lokale nieuwssite Lausanne Cités berichtte in die periode ook over het voorval én publiceerde de foto's op haar site. Pierre-Antoine Hildbrand, die toen politiek bevoegd was voor de veiligheid van Lausanne, legt in dat artikel uit hoe de vork in de steel zit. Hij vertelt hoe de bevolking van Lausanne na het feestvieren hun afval achterlaat waardoor het park er zo uit gaat zien en het soms zelfs in het meer terechtkomt.
De foto's op sociale media werden met andere woorden in een foute context hergebruikt: klimaatactivisten hebben hier niets mee te maken.
(Stand van zaken: 11.04.2024)
Links
Over reverse image search (gearchiveerd)
Zoekopdracht met Google Lens (gearchiveerd)
Webpagina Ville de Lausanne (gearchiveerd)
Artikel Lausanne Cités I & II (hier en hier gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.