Week van de Lentekriebels
Seksueel getinte tekst komt niet van Rutgers
6.3.2024, 20:56 (CET)
Een illustratie van twee jongens met de broek naar beneden circuleert op sociale media. Het zou gaan om lesmateriaal van de organisatie Rutgers voor 6 tot 9-jarigen in de projectweek 'Week van de Lentekriebels'. Sociale mediagebruikers struikelen vooral over de seksuele tekst die erbij staat: "Als ik mijn piemel nu tussen jouw billen steek neem ik die van jou straks in m'n mond. Lekker! roept Sven". Dat klinkt niet heel erg geschikt als lesmateriaal voor jonge kinderen, en dat is het ook niet.
Beoordeling
De tekst stamt niet van Rutgers en is geen onderdeel van het voorlichtingsmateriaal voor kinderen. De afbeelding komt uit een informatiebrochure voor ouders van Rutgers.
Feiten
Dankzij een reverse image search is te achterhalen waar de illustratie van de twee jongens buiten de sociale mediaberichten te vinden is. Dat blijkt onder andere dit document van seksueel expertisecentrum Rutgers te zijn, over de seksuele opvoeding van kinderen van 6 tot 9 jaar. Ook in een overzicht van de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar en een document met tips voor ouders komt het plaatje terug.
In geen van de gevallen staat de seksuele tekst die op Facebook rondgaat bij de illustratie. Het plaatje is dus bewerkt, om te doen lijken alsof de Rutgers deze boodschap zou verspreiden. Wie de seksuele tekst heeft toegevoegd is onbekend.
Rutgers liet eerder deze week op X al weten dat het plaatje met tekst niet in deze vorm in hun voorlichting wordt gebruikt. Meer informatie over de werkelijke inhoud van de projectweek is hier te vinden.
Informatie voor ouders
In de officiƫle brochures wordt bij de illustratie informatie gegeven over nieuwsgierigheid en schaamte bij kinderen tussen de 6 en 9 jaar. Rond deze leeftijd hebben kinderen meestal door dat geslachtsdelen ook een seksuele functie hebben. Ze worden daar nieuwsgierig naar, maar schamen zich er vaak ook bij.
De brochures zijn allemaal bedoeld voor ouders en geven een overzicht van de relationele en seksuele ontwikkeling van een kind. Die ontwikkeling gaat gepaard met verschillende fases. Door ook ouders hierover te informeren, kunnen zij leren adequaat op hun kinderen te reageren wanneer ze bijvoorbeeld bepaalde vragen over hun lichaam, gevoelens of seksualiteit stellen.
Week van de Lentekriebels
De projectweek Lentekriebels gaat al jaren mee, maar vorig jaar ontstond voor het eerst grote onrust onder ouders over de voorlichting.
Die onrust werd aangewakkerd door conservatieve verenigingen als 'Gezin in Gevaar' en politici van Forum voor Democratie (FvD), die consequent desinformatie over de week verspreidden. Dit jaar is dat niet anders. Kinderen zouden volgens hen geseksualiseerd worden en leren hoe ze expliciete seksuele handelingen, zoals masturberen en pijpen, moeten uitvoeren. Daar klopt allemaal niets van.
(Stand van zaken: 06.03.2024)
Links
Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Documenten met afbeelding I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)
Reactie Rutgers op X (gearchiveerd)
Over de projectweek (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.