Video uit club in de jaren '80

Beelden van dansende Macron zijn met AI bewerkt

29.2.2024, 16:20 (CET)

Dat wereldleiders ook een leven hadden voordat ze aan het hoofd van hun land kwamen, moge duidelijk zijn. Maar stond Macron in de jaren tachtig al in vele vormen in een hippe club te dansen?

De Franse pers heeft Emmanuel Macron wel eens voorgeworpen dat hij vele gezichten heeft. Maar of ze daar ook meerdere lichamen mee bedoelden? Een video op sociale media zou een Macron vóór zijn politieke leven tonen: dansend op jaren tachtig muziek, in wel twintig verschillende lichamen, outfits en met meerdere kapsels. Wat zien we hier nu eigenlijk?

Beoordeling

De video is met AI gemaakt. De originele beelden werden opgenomen in een club in San Diego in de jaren tachtig. Het gezicht van Macron is er naderhand in verwerkt.

Feiten

Op X is de video met de dansende Macrons ook terug te vinden. Daar is door gebruikers van het platform de opmerking bij geplaatst dat het om beeldmateriaal gaat, dat met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt.

Onder andere deze originele video uit het midden van de jaren tachtig vormde de basis voor het AI-werk. Het origineel werd volgens de beschrijving opgenomen in de Stratus Dance Club in San Diego in 1985-86.

Tien van de twintig dansers uit het Facebookfilmpje zijn in deze originele video terug te vinden. Zo blijkt de Macron in een groene blouse (00:16 in Facebookvideo) deze dame in minuut 01:00 van de originele video te zijn. Macron met een blonde kuif en een blouse met schoudervulling (00:48) blijkt wederom een vrouw in minuut 01:24. Macron met een rode sjaal (00:23) is eigenlijk een stijlvol geklede man in minuut 04:06. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar de kern is duidelijk: de video op Facebook is bewerkt.

Overigens is Macron in 1977 geboren: dat hij in de jaren tachtig in een club - dan wel in Amerika, dan wel Frankrijk - stond te dansen, is ook nog eens zeer te betwijfelen.

Onschuldige en serieuze vervalsingen

Neppe video's van een dansende of zingende Macron zijn al een tijdje een internetfenomeen. Zo staat er een hele TikTokpagina vol mee. Nu AI-software steeds toegankelijker wordt, leren ook meer mensen er mee omgaan en worden creatief.

Deze vaardigheid wordt niet alleen voor onschuldige dansfilmpjes ingezet. Zo gingen vorig jaar onder andere een neppe video rond waarin Macron zijn ontslag zou indienen en een vervalste audio waarin hij excuses voor het koloniale verleden van Frankrijk zou maken. Ook dat bleek allemaal niet waar te zijn.

(Stand van zaken: 01.03.2024)

Links

Facebook (gearchiveerd, gearchiveerde video)

X-bericht (gearchiveerd)

YouTube video (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over Macron (gearchiveerd)

Artikel Kingkong-mag (gearchiveerd)

AI-Macron op TikTok (gearchiveerd)

Factcheck France24 & Reuters (gearchiveerd hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.