Opgelet voor phishing
Verloren bagage voor spotprijs is oplichterij
27.2.2024, 15:22 (CET), laatst geüpdate: 27.2.2024, 15:26 (CET)
Iedereen is wel al eens iets verloren onderweg. Zo blijft er ook ieder jaar verloren bagage achter op de luchthaven, dat nooit meer opgehaald wordt. De luchthaven van Schiphol zou die koffers in het luchthavenmagazijn nu voor spotprijzen verkopen van maar 3 euro, zo is te lezen in verschillende Facebookposts. Klinkt te goed om waar te zijn, en dat is het ook.
Beoordeling
Deze post is een klassiek voorbeeld van phishing, online-oplichting. Er valt helemaal niets goedkoop op de kop te tikken.
Feiten
Een eerste hint dat het hier om oplichting gaat zit op de Facebookpagina zelf: er is geen blauw vinkje. Een blauw vinkje wil zeggen dat de pagina officieel is en ook zo erkend wordt door Facebook.
De pagina's van 'Amsterdam-Airport' bevatten ook enkel posts over de 'koopjes' en geen andere info over het reilen en zeilen van de luchthaven, zoals je zou verwachten op een officiële pagina.
En inderdaad: de echte Facebookpagina van de luchthaven heet Amsterdam Airport Schiphol, heeft wél een blauw vinkje en staat vol nieuwtjes over de luchthaven. In een Facebookpost uit oktober waarschuwden zij al voor de courante pogingen tot oplichting.
Clicks, clicks, clicks
Maar hoe werkt het dan? Wie doorklikt gaat helemaal niet naar een website van de luchthaven zelf, maar naar een ogenschijnlijk volledig ongerelateerde website van Gleam Soap. De URL daarentegen is een zooitje, en is niet die van de echte website van Gleam Soap.
Overigens heeft het product dat op de neppe site wordt aangeboden niks met zeep te maken, maar is het een speeltje voor katten. Er zit dus flink wat knip- en plakwerk in.
Het gaat hier dus niet om een klassiek voorbeeld van phishing, waarin oplichters persoonlijke informatie proberen te ontfutselen. Het lijkt eerder een manier om clicks en internetverkeer te genereren. Ook daar valt geld mee te verdienen, zo toont dit artikel van VICE aan.
Natuurlijk gaan er iedere dag veel voorwerpen verloren op Schiphol. Afhankelijk van het voorwerp bewaart de luchthaven die drie maanden of een jaar, waarna het inderdaad geveild zal worden. Maar dat organiseert de luchthaven dus niet via verdachte Facebookpagina's.
(Stand van zaken: 27.02.2024)
Links
Facebookpost I en II (I en II gearchiveerd)
Officiële Facebookpagine Amsterdam Airport Schiphol (gearchiveerd)
Verificatie Facebookpagina's (gearchiveerd)
Bericht Schiphol over overlichters (gearchiveerd)
Verloren voorwerpen op Schiphol (gearchiveerd)
Gearchiveerde versie phising pagina
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.