Akkers ongemoeid

Grieks zonnepark werd gebouwd op braakliggend terrein

23.2.2024, 15:22 (CET)

Niet iedereen staat te springen om de energietransitie. Een veelgehoorde kritiek op de aanleg van zonneparken is dat ze landbouwgrond zouden inpikken. Die kritiek is echter lang niet altijd terecht.

Een idyllisch Grieks heuvellandschap met vruchtbare akkers... bruut volgeplempt met zonnepanelen. Dat zou een foto, die wordt verspreid op Facebook (hier en hier), tonen. Is hier echt landbouwgrond opgeofferd voor groene stroom, of zagen de heuvels er anders uit dan de Facebookgebruikers doen geloven?

Beoordeling

Het zonnepark bij het Griekse Kozani is gebouwd op dor en schaarsbegroeid terrein dat al zeker sinds 1984 (en waarschijnlijk lang daarvoor) niet voor landbouw is gebruikt, zo wijzen satellietbeelden uit.

Feiten

Een reverse image search in Google leidt naar dit artikel op de website van Hellenic Petroleum, de grootste olieraffinaderij van Griekenland. Boven het artikel staat een foto van hetzelfde zonnepark dat in de Facebookpost is te zien, vanaf dezelfde locatie genomen. Aan details is te zien dat het hetzelfde park is.

De vaalgroene heuvel tussen de rijen zonnepanelen is op beide foto’s herkenbaar. Aan de onderkant van die heuvel staan op beide foto’s dezelfde struiken. In de rechterbovenhoek van de heuvel is op beide foto’s dezelfde donkergroene streep begroeiing te zien. Daarboven ligt een zandkleurig veld, met daarop enkele zwarte objecten, die op beide foto’s op dezelfde wijze ten opzichte van elkaar staan opgesteld.

Volgens het artikel, van 6 april 2022, toont de foto het zojuist geïnaugureerde zonnepark van Hellenic Petroleum bij de stad Kozani, in de Griekse regio West-Macedonië. Het is daarmee een van de grootste fotovoltaïsche parken in Europa. Naar schatting van het bedrijf zelf kan het park 350 gigawattuur aan energie per jaar opwekken, waarmee het emissievrij in de energiebehoeften van 75.000 huishoudens zou kunnen voorzien.

De exacte locatie

De exacte locatie van het zonnepark is te vinden door bij Google Maps de woorden Kozani Solar Park in te typen. Op de kaart zijn enkele foto’s van Google Street View te vinden, waaronder deze. De foto biedt een blik van 360 graden op het park.

Dit is inderdaad het zonnepark van Hellenic Petroleum. Dat blijkt uit een vergelijking van de 360 gradenfoto met andere foto’s van het park in online artikelen. Op de foto bij dit artikel zijn duidelijk dezelfde contouren te zien als op de 360 gradenfoto. Let daarbij ook op details, zoals het kronkelende weggetje dat vanuit dit perspectief goed te zien is.

Een ander artikel over het park bij Kozani bevat nog meer foto’s die zich goed laten vergelijken met de 360 gradenfoto op Street View. Zo is deze berg, met opnieuw een herkenbare kronkelweg, te zien op de eerste foto in het artikel. De tweede foto in het artikel toont duidelijk het noordelijke deel van het park, zoals herkenbaar vanuit dit perspectief op Street View-foto.

De Griekse factcheckers van Ellinika Hoaxes vonden op de website van de Griekse publieke omroep ERT een videoreportage over het zonnepark van Hellenic Petroleum. Daarin is na 0:53 seconden dezelfde berg met de kronkelweg te zien.

Braakliggend terrein

Op Google Earth is het park ook terug te vinden. Daar kan men een timelapse bekijken van de locatie waar het park is gebouwd. Op satellietbeelden gemaakt vanaf 1984 is te zien dat op de eerder vastgestelde locatie tussen 2020 en 2022 een zonnepark verschijnt. De slider hieronder toont dat ook:

Wie op de satellietbeelden via Google Maps verder inzoomt op hetzelfde stuk grond kan zien dat het terrein kaal en dor is, met hier en daar een boompje of struik. De timelapse laat zien dat dat al sinds 1984 het geval is. Een stukje ten zuidoosten van het zonnepark, bij Livera, lijken een paar akkers te zijn. Die hoefden echter niet te wijken voor de aanleg van het zonnepark.

(Stand van zaken: 23.02.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Artikel Hellenic Petroleum (gearchiveerd)

Locatie Kozani (gearchiveerd)

Over fotovoltaïsche zonnepanelen (gearchiveerd)

Google Maps Kozani Solar Park (gearchiveerd)

Street View 360 zonnepark (gearchiveerd)

Greek Reporter over park HP (gearchiveerd)

SV 360 perspectief weg (gearchiveerd)

Euronews over park HP (gearchiveerd)

SV 360 perspectief berg (gearchiveerd)

SV 360 perspectief noord (gearchiveerd)

Factcheck Ellinika Hoaxes (gearchiveerd)

Reportage ERT (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Satellietbeeld Google Maps Kozani (gearchiveerd)

Inzoomen op satellietbeeld (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.