Vals interview
Kubrick die kletst over maanlanding blijkt acteur
2.2.2024, 17:09 (CET)
"Ik heb een enorm bedrog gepleegd," zegt een man die zich uitgeeft voor de beroemde filmmaker Stanley Kubrick in de camera. "De maanlandingen waren allemaal nep en ik was degene die het heeft gefilmd." Volgens een bewering op Facebook deed Kubrick deze bekentenis enkele dagen voor zijn dood in 1999. In deze video zou de filmmaker toegeven dat hij in opdracht van NASA de hele wereld voor de gek heeft gehouden. Maar is de man in de video wel echt Stanley Kubrick?
Beoordeling
Nee, de man is een acteur die Stanley Kubrick imiteert in een film uit 2015. Er is geen enkele aanwijzing dat de echte Kubrick iets met de maanlandingen te maken had.
Feiten
De video in de Facebookpost begint met de bewering dat het hier om een interview met Stanley Kubrick uit 1999 gaat, dat werd vrijgegeven in 2015. Verder is er geen informatie over de authenticiteit van het interview, of over wie de interviewer is.
Zoeken in Google met de termen "Stanley Kubrick interview" en die twee jaartallen, leidt naar deze pagina van de online filmdatabank IMDb. In 2015 blijkt er een film te zijn gemaakt door regisseur T. Patrick Murray, getiteld 'Shooting Stanley Kubrick'. Volgens de synopsis bestaat de film uit een interview met Kubrick, die vlak voor zijn dood "zijn medeplichtigheid aan de grootste samenzwering in de Amerikaanse geschiedenis" toegeeft. Kubrick wordt gespeeld door de acteur Tom Mayk.
De video op Facebook lijkt inderdaad uit het materiaal van die film geknipt. Een langere versie van het interview is te zien op het YouTubekanaal dat van de filmmaker T. Patrick Murray lijkt te zijn.
Valse Kubrick
Uit die langere versie blijkt duidelijk dat het interview in scène is gezet. Zo moet de acteur die Kubrick speelt vanaf 36:05 minuten verschillende keren aan zijn tekst worden herinnerd door de interviewer. Tegen het einde van de video krijgt de acteur aanvullende instructies over hoe hij Kubrick kan imiteren.
De man in de video lijkt eigenlijk ook niet op Kubrick. In 1997 gaf de echte Kubrick, maker van filmklassiekers als A Clockwork Orange en A Space Odyssey, zijn laatst bekende toespraak ter gelegenheid van een oeuvreprijs die hij kreeg toegekend. Gelet op bijvoorbeeld de wenkbrauwen, de wallen onder de ogen en oneffenheden in de huid, komt het uiterlijk van de man in de Facebookvideo niet overeen met dat van Kubrick. Ook de stemmen van de twee mannen, en hun manier van spreken, verschillen sterk.
Ook zit er een vreemde fout in de filmposter van Shooting Stanley Kubrick, die te zien is op een website gewijd aan de film. Volgens de poster heeft een "onbekende filmmaker" Kubrick geïnterviewd in mei 1999. Dat is wel erg kras, want Kubrick stierf al in maart van dat jaar.
Ten slotte heeft een woordvoerder voor de weduwe van Kubrick tegenover de factcheckers van het Amerikaanse Snopes verklaard dat haar echtgenoot nooit is geïnterviewd door T. Patrick Murray. Het interview is volgens de weduwe een leugen.
(Stand van zaken: 02.02.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Over Stanley Kubrick (gearchiveerd)
IMDb Shooting Kubrick (gearchiveerd)
Langere versie interview (gearchiveerd)
Toespraak Kubrick (betere versie gearchiveerd)
Over toespraak Kubrick (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.