Misleidende context

Palestijnse betogers vragen om een einde aan de oorlog

25.1.2024, 18:37 (CET)

Een video van Palestijnen demonstranten wordt door Israëlische en Palestijnse bronnen anders geïnterpreteerd. Dat de betogers willen dat de oorlog stopt, is wel zeker.

Boze Palestijnse vrouwen en kinderen roepen slogans voor het Al-Aqsa-ziekenhuis in Deir Al-Balah, Gaza. Het zouden burgers zijn die protesteren tegen Hamas en eisen dat deze de Israëlische gijzelaars laten gaan. Zo zou de oorlog ophouden en kunnen zij weer naar hun huis. Maar is Hamas de verantwoordelijke in de ogen van deze burgers? En waaruit blijkt dat dan?

Beoordeling

Niets in de gedeelde beelden wijst erop dat het hier om een protest tegen Hamas zou gaan. De betogers vragen dat de oorlog stopt en dat ze naar huis mogen. Ze vragen de vrijlating van gevangenen, maar of het gaat om Israëlische gijzelaars of Palestijnse gevangenen valt niet met zekerheid uit de beelden af te leiden. 

Feiten

Dat de beelden daadwerkelijk zijn opgenomen voor het Al-Aqsa-ziekenhuis in Deir Al-Balah, valt aan te tonen met gebruik van de website Geoconfirmed. Deze website specialiseert zich in het lokaliseren van beeldmateriaal uit conflictgebieden op sociale media.

Op Geoconfirmed kun je het tabblad 'Israel-Palestine' aanklikken. Vervolgens kun je inzoomen op het land, helemaal tot aan de specifieke locatie van het Al-Aqsa ziekenhuis, waarvan de locatie al via Google Maps gevonden was.

Links van de pagina zijn verwijzingen naar X te zien, zoals deze video, waarvan de locatie geverifieerd is: namelijk het Al-Aqsa ziekenhuis. Vanaf seconde 0:04 is daar een boom te zien, waar een plastic zeil over heen ligt en ver in de achtergrond een wit gebouw met een plat oranje dak. Beide landschapskenmerken zijn ook zichtbaar in de beelden van het protest nu. 

Woordvoerder IDF

Een van de berichten op Facebook geeft als bron voor de bewering een artikel van het Israëlische Ynet News aan. Daarin wordt weer verwezen wordt naar een post op X in het Arabisch van de woordvoerder van het Israëlische leger (IDF), Avichay Adraee.

Hij richt zich in de post tot de leiding van Hamas en zegt dat de mensen spontaan de straat op gingen om hun verontwaardiging te uiten over de situatie waarvoor Hamas verantwoordelijk zou zijn. Ook zouden de demonstranten eisen dat de Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten zodat de oorlog kan stoppen, volgens Adraee.

Palestijns journalist

In alle versies van de video is een Arabische naam in beeld. Door Google Lens de naam te laten herkennen, blijkt het te gaan om Mahmoud Al Louh, een journalist uit Gaza. Op zijn Telegramkanaal zijn de beelden dan ook terug te vinden

Naast de beelden die nu de ronde doen, deelde Al Louh ook foto's van de demonstratie. Deutsche Presse-Agentur (dpa) vond ook nog een artikel over het protest op de website van Al Ghad TV. Zowel Al Ghad TV als Mahmoud Al Louh leggen het protest anders uit dan Adraee.

Volgens hen zou het protest wel degelijk zijn om de oorlog te beëindigen, maar eerder dan dat Hamas wordt aangesproken, zou het tegen de "Israëlische agressie" en de "Israëlische oorlog" gericht zijn. Ze willen terug naar huis en zouden ook de vrijlating vragen van familieleden in Israëlische gevangenissen. 

Al Louh reageert in een latere Telegrampost nog op het feit dat de video werd gebruikt door een woordvoerder van het Israëlische leger. Hij bevestigt dat de kinderen vroegen om de vrijlating van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen.   

Wat zeggen de beelden?

Uit de beelden zelf valt niet met honderd procent zekerheid op te maken wie gelijk heeft. Volgens de vertaling van Deutsche-Presse Agentur worden er zaken geroepen als "we willen terug naar Beit Lahia" en "we willen terug naar Jabalia".

Op de bordjes die de hoogte in worden gehouden zijn zinnen te lezen als "ja voor een einde aan de oorlog" en "terugkeer naar huis" en "ja voor de teruggave van de gevangengenomene". 

Het is natuurlijk dat laatste waarvan de Israëlische woordvoerder beweert dat het om Israëlische gijzelaars gaat en Al Louh juist meent dat het om Palestijnse gevangenen gaat. Uit de tekst en video zelf valt het niet met zekerheid te zeggen.

Beiden zijn natuurlijk geen neutrale bron. Het lijkt er wel op dat Al Louh bij de protesten aanwezig was, aangezien hij ook foto's van het moment heeft. Zeker is dat echter niet.

Uit alleen de beelden valt in ieder geval niet op te maken of het om een protest tegen Hamas gaat, zoals online beweerd wordt. Wel is duidelijk dat de mensen in de video willen dat de oorlog stopt. 

(Stand van zaken: 25.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Bericht op X (gearchiveerd)

Locatie Al-Aqsa-ziekenhuis (gearchiveerd)

Geoconfirmed (gearchiveerd)

Video op X (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Geolocatie (gearchiveerd)

Ynet News (gearchiveerd)

Bericht Avichay Adraee (gearchiveerd)

Over Google Lens (gearchiveerd)

Telegrambericht Mahmoud Al Louh I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Al Ghad TV (gearchiveerd)

Artikel Al Ghad TV (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.