Oude foto uit Nigeria
Geen geld en wapens gevonden aan controlepost bij Gaza
19.12.2023, 12:35 (CET)
Een ware berg aan cash geld, 50 miljoen dollar, samen met wapens. Dat is wat er zou zijn aangetroffen tussen de hulpgoederen in vrachtwagens die naar Gaza gingen. Dat bericht wordt gedeeld op sociale media samen met een foto van een hoop cash. Er is alleen één probleem: voor dat verhaal is er geen bewijs.
Beoordeling
De foto is ruim zes jaar oud en komt uit Nigeria. Er is geen aanwijzing dat wapens of grote sommen geld via de beperkte humanitaire hulp Gaza wordt binnen gesmokkeld.
Feiten
Alle humanitaire hulp voor Gaza moest tot voor kort via Rafah gaan, de enige grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook. Daar worden alle vrachtwagens gecontroleerd door Israëlische instanties, wat tot lange files en vertraging leidt. Nergens in de media is enige melding te vinden van een ontdekking van een grote stapel illegale goederen als wapens.
Een honderdtal vrachtwagens steken iedere dag de grens over sinds begin december, wat nog steeds veel te weinig is. Een extra controlepost in Kerem Shalom zou verlichting moeten brengen. Ook daar controleerden de Israëli's de leveringen en zouden ze ongetwijfeld ruchtbaarheid hebben gegeven aan wapenvondsten.
Raid in Lagos
De foto van de stapel geld is ruim zes jaar oud en uit Nigeria en dus geen bewijs voor een vondst op de grens met Gaza. Het werd origineel op Facebook geplaatst door de Commissie voor Economische en Financiële Misdrijven van de Nigeriaanse overheid.
Zij hadden het geld, goed voor 43,4 miljoen dollar, in beslag genomen in april 2017. De raid van een appartement in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos haalde ook de internationale pers. De stapel geld in de foto heeft dus helemaal niets te maken met de huidige situatie in Gaza.
(Stand van zaken: 18.12.2023)
Links
Zoekopdracht Google (gearchiveerd)
Artikel CNN april 2017 (gearchiveerd)
Reuters over Kerem Shalom (gearchiveerd)
Facebookpost Nigeriaanse Commissie voor Economische en Financiële Misdrijven (gearchiveerd) met foto (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.