Geen link met coronavaccins

Toename longontstekingen veroorzaakt door bekende bacterie

12.12.2023, 10:46 (CET)

Wie winter zegt, zegt ziektes: zeker ook voor kinderen. In verschillende landen worden meer gevallen van longontsteking waargenomen, maar er is geen bewijs dat het gelinkt is aan de coronavaccins.

De laatste weken is er een stijgend aantal gevallen van longontsteking bij kinderen waargenomen in verschillende landen. Dat zou veroorzaakt worden door de coronavaccins, weten mensen op sociale media. Meer zelfs: Pfizer zou dat zelf hebben toegegeven in een document. Of toch niet?

Beoordeling

Er is momenteel een uitbraak van longontstekingen veroorzaakt door de bacterie mycoplasma in verschillende landen. Deze uitbraak is geen bijwerking van de coronavaccins, en een oud document van Pfizer toont dat ook niet aan.

Feiten

Eerst en vooral: wat is mycoplasma pneunomiae? Een bacterie die vooral bij kinderen en jongeren een longontsteking kan veroorzaken. De infecties duiken ieder jaar op in de winter, met om de paar jaar een grotere uitbraak. Het is dus niets nieuws qua ziektebeeld: de bacterie werd al in 1938 geobserveerd.

Het is ook geen 'witte longsyndroom', zoals op sociale media wordt beweerd. Dat is geen echte medische aandoening. Besmette longen met ontsteking zullen op een röntgenfoto wit lijken, vandaar de benaming.

De laatste weken is er in China een uitbraak van longontsteking bij kinderen, en ook in de VS en in Nederland is er een stijging in het aantal gevallen. De ziekteverwekker mag dan wel bekend zijn, de reden voor de recente uitbraak is dat nog niet. Het RIVM opende al een onderzoek naar de oorzaak van die stijging. Er is vooralsnog geen enkel bewijs dat de uitbraak een bijwerking zou zijn van de coronavaccins.

Opvolging

De bacterie is ook één van de aandoeningen die Pfizer al in 2021 oplijstte (pagina 36) in een rapport. Het gaat hier om alle klachten die zorgpersoneel moesten rapporteren, die bij mensen voorkwamen na inenting. Het gaat dus niet om een lijst met ziekteverschijnselen die expliciet op de coronavaccinatie terug te voeren zijn.

Dit rapport maakt deel uit van de zogenaamde 'pharmacovigilance', de opvolging die farmaceuten moeten doen na het uitbrengen van een nieuw medicijn zoals een vaccin. Het is dus zeker geen bewijs voor een uitbraak van een type longontsteking in de winter van 2023.

(Stand van zaken: 12.12.2023)

Links

Facebookpost I en II (gearchiveerd I en II)

Gezondheid en Wetenschap over mycoplasma pneumoniae (gearchiveerd)

RIVM over mycoplasma pneumoniae (gearchiveerd)

Over 'witte longsyndroom' (gearchiveerd)

NOS over kinderen met longonsteking in China (gearchiveerd)

RIVM (gearchiveerd)

Document Pfizer 2021 (gearchiveerd)

EMA over pharmacovigilance (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.