Foute identificatie op foto

Hassan Manasra werd al in 2015 doodgeschoten

29.11.2023, 13:43 (CET)

In het conflict tussen Israël en Hamas is het soms moeilijk om de feiten goed op een rijtje te krijgen. Zo ook het verhaal van Ahmad Manasra, wiens foto op sociale media verkeerd wordt voorgesteld.

De tijdelijke staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël leidt ook tot de wederzijdse vrijlating van zowel gijzelaars als Palestijnse gevangenen. Eén van hen zou Hassan Manasra zijn, een jongeman die volgens berichten op sociale media in 2015 drie mensen zou hebben neergestoken in Jeruzalem. Een foto die Hassan in een ziekenhuisbed zou moeten tonen wordt gedeeld bij dat bericht. Maar gaat het wel echt om Hassan en werd hij inderdaad vrijgelaten?

Beoordeling

De jongeman in de foto is Ahmad Manasra in 2015, een neef van Hassan Manasra. Hassan stak in 2015 twee mensen dood in Oost-Jeruzalem, en werd daarna door de Israëlische politie doodgeschoten. Ahmad was bij het incident aanwezig en werd veroordeeld voor poging tot moord. Ahmad staat niet op de lijst van Palestijnse gevangenen die worden vrijgelaten tijdens de tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas.

Feiten

Eerst en vooral: de jongen in de foto is niet Hassan Manasra, maar zijn neef Ahmad Manasra. De foto werd genomen in 2015 en werd destijds gebruikt in verschillende nieuwsartikelen.

Hun verhaal begint in oktober 2015. Toen stak Hassan in Oost-Jeruzalem twee mensen neer, een 25-jarige man en een 13-jarige jongen op zijn fiets. Het gaat dus niet om drie slachtoffers, zoals op sociale media wordt beweerd. Ahmad was daarbij aanwezig en had een mes, maar stak niemand neer.

Hassan werd daarop fataal neergeschoten door de Israëlische politie. Ahmad werd aangereden met een auto door een burger en werd in het ziekenhuis opgenomen voor zijn verwondingen. Toen werd de foto in kwestie genomen. Later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar wegens poging tot moord, hoewel door de rechtbank werd vastgesteld dat hij niet deelnam aan de steekpartij.

Vrijlating Palestijnse gevangenen

De omstandigheden van de arrestatie en opsluiting van Ahmad leidde tot internationale aandacht en ook verontwaardiging. Sinds november 2021 zit hij opgesloten in isolatie. Een recente hoorzitting over de voortzetting daarvan moest worden uitgesteld, omdat Ahmad Manasra te ziek was om die hoorzitting bij te wonen. Dat was in september 2023.

Op 24 november 2023 begon een tijdelijke staakt-het-vuren van vier dagen in het conflict tussen Israël en Hamas. Die werd inmiddels verlengd tot de ochtend van 30 november. Zowel Israëlische gijzelaars als Palestijnse gevangenen worden in het kader daarvan vrijgelaten.

Het Israëlische ministerie van Justitie publiceerde een lijst van de gevangen die het van plan is vrij te laten. Deutsche Presse-Agentuur (dpa) controleerde die lijst en Ahmad Manasra staat er niet op. Amnesty voert al langer campagne voor de vrijlating van Manasra. Dpa contacteerde Amnesty voor een recentere update over hem maar kreeg tot nog toe geen reactie. Hoe het met hem gaat sinds eind september blijft voorlopig een vraagteken.

(Stand van zaken: 29.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikels Al Jazeera en Times of Israel met ziekenhuisfoto (hier en hier gearchiveerd)

Artikel Amnesty over toestand van Ahmad (gearchiveerd)

Lijst met vrijgelaten Palestijnse gevangenen van Israëlisch ministerie van Justitie (gearchiveerd)

Liveblog Trouw over het conflict (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.