Libanese filmset

Artistieke film verbeeldt verschrikkingen in Gaza

14.11.2023, 16:46 (CET)

De Pallywood-complottheorie zaait online twijfel over de slachtoffers van Israëlisch geweld in Gaza. Een Libanese speelfilm symboliseert die echte slachtoffers, maar is geen "misleiding door Hamas".

Een video zou tonen hoe de Palestijnen "de internationale media en de publieke opinie voor de gek" houden. Er zou namelijk te zien zijn hoe verwondingen worden nagebootst voor de camera's. Die bewering wordt gedaan op Facebook (hier en hier), X en Telegram. "Pallywood" zou weer zijn betrapt. Inderdaad zijn er nagebootste verwondingen te zien, maar is de video afkomstig van Palestijnen of uit de Palestijnse gebieden?

Beoordeling

Nee, de video toont opnames van achter de schermen op de filmset van een korte film, gemaakt in Libanon door een Libanese filmmaker. De film probeert niet in scène te zetten dat in de Palestijnse gebieden mensen omkomen. Daar komen mensen echt om het leven. De film was bedoeld om iets van de pijn van de Palestijnen te laten zien, aldus de filmmaker.

Feiten

De video ging viral op sociale media, nadat die op 9 november 2023 was gedeeld op X door Ofir Gendelman, de woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu voor de Arabische wereld. Gendelman schreef er dezelfde tekst bij die nu ook in Nederlandse Facebookposts wordt gekopieerd: over Palestijnen die "de internationale media en de publieke opinie voor de gek" houden en over "Pallywood".

De beelden zijn echter niet in de Palestijnse gebieden gemaakt, maar in Libanon. Het zijn beelden van achter de schermen op de filmset van een korte film, gemaakt door de Libanese filmmaker Mahmoud Ramzi. De beelden verschenen oorspronkelijk op 29 oktober 2023 op de Instagrampagina van Rami Jardali, een Libanese acteur die meewerkte aan de film.

De korte film, met de titel The Reality, was in zijn geheel een dag eerder verschenen op de Instagrampagina van filmmaker Ramzi. Aan alles is te zien dat het hier om een artistieke film gaat en niet om een poging de werkelijkheid te vervalsen. Let bijvoorbeeld op de vioolspelende man in beeld, de Instagrammende vrouwen en de ronddwarrelende confetti. 

Reactie Mahmoud Ramzi

Nadat hij lucht kreeg van de valse beschuldigingen van Gendelman, plaatste Ramzi een filmpje op zijn Instagrampagina om onjuiste beweringen over de film te weerspreken. In dat filmpje wordt aangegeven dat het hier om een "artistieke video uit Libanon" gaat, die "het lijden van de mensen in Gaza toont, op een artistieke manier."

Deutsche Presse-Agentur (dpa) benaderde Ramzi via Instagram en hij bevestigde dat de film in Libanon was gemaakt, in de stad Saida. Hij zei de film inderdaad te hebben gemaakt om "een glimp te laten zien van de pijn die de mensen in Gaza moeten doorstaan."

Ramzi benadrukte dat de film "niet was gemaakt om mensen te misleiden of de waarheid te fabriceren, want wat er in Gaza gebeurt heeft geen enkele vorm van fabricatie nodig, die beelden zijn overal in de media te zien."

Echte slachtoffers in Gaza

Het klopt dat het internet de afgelopen maand is overspoeld met vreselijke beelden van dode en gewonde mensen in Gaza. Na de bloederige aanslagen door Hamas op 7 oktober, waarbij volgens Israël ongeveer 1.200 doden vielen, sloeg Israël ongekend hard terug.

De afgelopen maand heeft het Israëlische leger de Gazastrook onophoudelijk gebombardeerd, waarbij volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid al meer dan 11.100 doden vielen, waarvan een meerderheid vrouwen en kinderen. Ook zijn Israëlische grondtroepen de Gazastrook binnengetrokken; een staakt-het-vuren is nog niet in zicht.

Dpa ontkrachtte al de nodige valse claims op sociale media die willen doen veronderstellen dat slachtoffers in Gaza acteurs zijn, zoals hier, hier, hier en hier.

(Stand van zaken: 14.11.2023)

Links

Facebookposts I & II (gearchiveerd hier en hier, video gearchiveerd)

X-post (gearchiveerd)

Telegrampost (gearchiveerd)

X-post Gendelman (gearchiveerd)

Mahmoud Ramzi IMDb (gearchiveerd)

Jardali: beelden achter de schermen (gearchiveerd)

Film Mahmoud Ramzi op Instagram (gearchiveerd)

Weerlegging claim gedeeld door Ramzi (gearchiveerd)

Locatie Saida in Libanon (gearchiveerd)

Reuters over slachtoffers Israël 7 oktober (gearchiveerd)

Washington Post over slachtoffers Gaza (gearchiveerd)

WHO over vrouwen en kinderen Gaza (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III & IV

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.