Foto niet uit Gaza
Kind in "lijkwade" viert Halloween in Thailand
7.11.2023, 14:24 (CET)
Een foto toont een persoon die in een lijkzak lijkt te zitten, maar desondanks met diens telefoon in de weer is. "Een wonder! Een ‘lijk’ in Gaza dat sms’t op zijn telefoon," schrijft iemand op Facebook, waarmee de suggestie wordt gewekt dat een Gazaan voorwendt dood te zijn. Maar is de foto wel gemaakt in Gaza?
Beoordeling
Nee, de foto toont een Thais kind dat Halloween viert in een winkelcentrum in Thailand. De foto verscheen al in oktober 2022, dus voor het huidige conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, op een Thaise website en een Facebookaccount.
Feiten
Een reverse image search met de foto leidt naar een Thais artikel van 29 oktober 2022. Het gaat over een verkleedwedstrijd voor Halloween in een winkelcentrum. Bij het artikel staan foto’s van twee Thaise kinderen, verkleed als uit de dood opgestane engerds. Eén van hen draagt een soort witte lijkwade. De laatste foto toont dat kind, nog altijd in kostuum, met een telefoon in de hand.
Dezelfde foto en andere beelden van de verkleedpartij zijn ook te zien in een verslag van de Thaise tv-zender Amarin TV, die op 30 oktober 2022 op YouTube verscheen.
Het tv-verslag verwijst naar het Facebookprofiel van Surattana Sawadkit, die volgens het artikel de moeder van de kinderen zou zijn. Op haar Facebookprofiel zijn de foto’s van de kinderen ook nog terug te vinden.
De foto heeft dus niets te maken met het geweld dat onlangs weer oplaaide in het Midden-Oosten, na de bloederige aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 waarbij meer dan 1.400 Israëlische burgers omkwamen. Israël reageerde daarop met het voortdurend bombarderen van de Gazastrook, waarbij inmiddels al meer dan 10.000 doden zouden zijn gevallen, waaronder veel kinderen. Inmiddels is Israël ook met grondtroepen de Gazastrook binnengetrokken.
Valse berichten over crisisacteurs die in Gaza doen alsof ze gewond of dood zijn, gaan sinds het opnieuw oplaaien van het conflict rond op sociale media. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkrachtte al de nodige van zulke berichten, zoals hier en hier.
(Stand van zaken 07.11.2023)
Links
Reverse image search (gearchiveerd)
Artikel verkleedwedstrijd (gearchiveerd)
Reportage Amarin TV (gearchiveerd)
Facebook Sawadkit foto’s (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.