Geen vergissing
Vlag Indiase Welvaartspartij lijkt erg op die van Italië
26.10.2023, 11:02 (CEST)
Een demonstratie in India als steun aan de Palestijnse bevolking in Gaza krijgt momenteel wereldwijd aandacht, maar waarschijnlijk niet voor de reden die de organisatoren zouden hopen. Beelden van de protestmars doen namelijk de ronde op sociale media om te lachen om het feit dat de menigte per ongeluk geen Palestijnse, maar Italiaanse vlaggen met zich meedroeg. Was de protestmars zo slecht voorbereid, of zijn het eerder de luide stemmen op sociale media die de plank misslaan?
Beoordeling
De Welvaartspartij nam op de betoging haar eigen vlaggen mee. Die lijken erg op de Italiaanse vlag, maar zijn toch anders.
Feiten
Tussen 0:08 en 0:10 is op het grote witte spandoek, onderaan in groene letters, "Welfare party Kerala" te lezen. De betoging werd dan ook georganiseerd door de lokale afdeling uit Kerala van de Indiase Welvaartspartij. Op de Facebookpagina van de afdeling zijn meerdere oproepen te vinden voor de mars op 17 oktober om de Palestijnse zaak te steunen.
Het startpunt van de mars is volgens de Facebookberichten hier in de stad Kozhikode. Met Google Street View is een paar meter verder een wit rond gebouw met verticale raamopeningen te zien. Dit gebouw is in de gedeelde beelden ook prominent in beeld. Het gaat hier dus wel degelijk om de betoging van de Welvaartspartij.
Na de betoging plaatste de partij op Facebook en X beelden van de betoging. Wat opvalt bij de beelden van hogere kwaliteit is dat de vlaggen die worden meegedragen niet Italiaans zijn, maar simpelweg de vlag van de Welvaartspartij, die de betoging organiseert. Toeval wil dat de vlaggen erg op elkaar lijken.
De vlag van de Welvaarspartij deelt de kleuren met de Italiaanse vlag, maar kent er wel een andere betekenis aan toe. De Italiaanse kleuren verwijzen naar het Lombardijelegioen; bij de Welvaartspartij staan groen, wit en rood respectievelijk voor welvaart, vrede en revolutie.
De Welvaartspartij voegt daar nog een gekruiste strohalm en de naam van de partij aan toe. Hoewel de gedeelde beelden niet heel scherp zijn, zijn op 0:19 de zwarte letters van de naam duidelijk zichtbaar op de vlag van de man in het rood.
Het is te begrijpen waar de verwarring vandaan komt, maar met een beetje opzoekwerk valt te achterhalen dat niet de Welvaartspartij, maar eerder sommige sociale mediagebruikers hun huiswerk niet goed hebben gemaakt.
(Stand van zaken: 26.10.2023)
Links
Facebook- en Telegrambericht (gearchiveerd hier en hier)
Website Welvaartspartij (gearchiveerd)
Oproep I, II & III op Facebook (gearchiveerd hier, hier en hier)
Locatie betoging op Street View en Maps (gearchiveerd hier en hier)
Beelden betoging op X en Facebook I & II (gearchiveerd hier, hier en hier, gearchiveerde video)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.