Geen vrijspraak
Negen verdachten schuldig aan groepsverkrachting Hamburg
1.12.2023, 09:05 (CET)
Drie jaar na de groepsverkrachting van een 15-jarig meisje in het stadspark van Hamburg, is het proces over de feiten afgerond. Online wordt verontwaardigd gereageerd omdat de beschuldigden zouden zijn vrijgesproken. Dat is echter niet wat de rechter besloten heeft.
Beoordeling
Negen van de tien verdachten werden tot gevangenisstraffen veroordeeld. Een dader moet naar de gevangenis, in andere gevallen zijn de straffen voorwaardelijk of wordt later besloten of er sprake zal zijn van een gevangenisstraf.
Feiten
De jeugdkamer van de Regionale rechtbank van Hamburg veroordeelde op 28 november negen jonge mannen tot gevangenisstraffen voor de feiten die in september 2020 plaatsvonden. Een tiende verdachten werd vrijgesproken, een elfde was al op 5 april vrijgesproken.
In tegenstelling tot wat online de ronde doet, was er voor 9 verdachten dus helemaal geen vrijspraak, want de verdachten werden wel degelijk veroordeeld; de rechter acht hen schuldig. Eén 19-jarige werd veroordeeld tot twee jaar en negen maanden gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating.
Van de andere acht veroordeelden kregen er vier een voorwaardelijke gevangenisstraf tot maximum twee jaar. Vier anderen kregen een straf met 'Vorbewährung'. Dit is een regeling in het Duitse rechtssysteem die enkel voor jeugddelinquenten mogelijk is, en waarbij de rechter de strafbepaling uitstelt tot na een proeftijd, in dit geval zes maanden. De veroordeelden en hun ontwikkeling worden in deze proeftijd opgevolgd en na afloop beslist de rechter pas over de strafmaat.
Hiermee voldoet de rechter aan de strafmaat die door de aanklager geëist werd. De advocaten van de verdachten hadden de vrijspraak gevraagd; iets wat de rechter in haar vonnis absurd noemde.
Controversiële zaak
De zaak draaide rond de groepsverkrachting van een 15-jarig meisje in het stadspark van Hamburg in september 2020. Het park was een populaire ontmoetingsplaats geworden tijdens de coronaperiode. Het slachtoffer was die avond erg dronken geworden en daar werd door verschillende groepen mannen misbruik van gemaakt om haar mee in bosjes te nemen en tegen haar wil seks met haar te hebben.
De zaak leidde tot veel controverse in Duitsland, wat ook het proces onder druk zette. Sperma met DNA van de veroordeelden werd op het slachtoffer aangetroffen, maar er was geen rechtstreeks bewijs van verkrachting of sporen van geweld. De verdediging argumenteerde dan ook dat de seksuele handelingen met wederzijdse toestemming gebeurd waren.
Tot en met 2016 zouden de daders zijn vrijgesproken aangezien seksuele handelingen voor de wet in Duitsland tot dan enkel verkrachting waren wanneer er sprake was van bedreiging of geweld. Maar sinds de wet op seksuele misdrijven is aangescherpt, kunnen seksuele handelingen ook een misdrijf zijn wanneer het slachtoffer niet meer in staat is om een wil of (het weigeren van) toestemming uit te drukken. Die laatste redenering volgde de rechter dan ook in dit proces.
(Stand van zaken: 01.12.2023)
Links
Artikel NieuwRechts (gearchiveerd)
Jeugdkamer Duitsland (gearchiveerd)
Bericht op Hamburg.de (gearchiveerd)
Bericht op Justiz.Hamburg.de (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.