Oude video duikt opnieuw op

Jagende hamerhaai schrok strandgangers op in Alabama in 2022

14.9.2023, 14:37 (CEST)

Een gezellige dag op het strand, opeens verstoord door de aanwezigheid van een haai in het ondiepe water. Dat gebeurde vorig jaar in Alabama, met geen enkele link met Nederland.

Steven Spielberg heeft wat te verantwoorden met zijn film 'Jaws' en de resulterende reputatie van haaien. Ze zouden nu ook hun weg hebben gevonden naar het strand van Hoek van Holland, waar op 9 september 2023 een haai zou zijn gefilmd. Maar is dat wel aan de juiste kant van de oceaan?

Beoordeling

De hamerhaai in de video joeg op een rog aan de kust van Orange Beach in Alabama, in augustus 2022. Er raakte niemand gewond en er is geen enkele connectie met Hoek van Holland.

Feiten

Een reverse image search brengt direct duidelijkheid over de herkomst van de video. Die dateert niet van deze maand, noch werd het gefilmd op het strand bij Hoek van Holland.

De video leidt immers naar verschillende nieuwsartikelen in Belgische en Nederlandse kranten als Het Nieuwsblad en AD, maar ook verschillende lokale media in de VS. Daar werden de beelden in augustus vorig jaar gefilmd.

Specifieker was dat in de zuidelijke staat Alabama, op Orange Beach. Catarena Peek filmde daar hoe een hamerhaai vastberaden aan het jagen was op roggen vlak bij het strand en postte de video op haar Facebookprofiel (waar ze zich Rena Nicole noemt). Het ging al snel viraal en werd dan opgepikt door verschillende media.

Veelal ongevaarlijk

Hamerhaaien staan niet typisch bekend om hun agressief gedrag en ze zijn vaak aan de wat kleinere kant. Hierdoor zijn ze meestal geen bedreiging voor mensen.

Het Florida Museum houdt data bij over haaiaanvallen wereldwijd. Hamerhaaien waren verantwoordelijk voor 18 aanvallen op een totaal van 949 in de afgelopen 60 jaar. Van de aanvallen van hamerhaaien was geen enkele fataal.

(Stand van zaken: 14.09.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Wat is een reverse image search (gearchiveerd)

Originele video op Facebook (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Artikels AD en Het Nieuwsblad (hier en hier gearchiveerd)

Artikels WJHG, WBRC en Fox (hier, hier en hier gearchiveerd)

Hoe, waar en wanneer haaien mensen aanvallen (gearchiveerd)

Over hamerhaaien (gearchiveerd)

Tabel met haaiaanvallen naar soort (gearchiveerd)

Over ISAF (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.