Video mist inslag
De Twin Towers werden geraakt door vliegtuigen
11.9.2023, 18:28 (CEST)
De Twin Towers zouden zijn opgeblazen met explosieven - en niet zijn getroffen door vliegtuigen, zo wordt beweerd op Facebook. Een post deelt een video waarop een explosie in de tweede toren te zien is, wanneer de eerste toren al in brand staat. Het is niet te zien wat de explosie veroorzaakt. Iemand roept dat het een bom was en geen vliegtuig. Is dat voldoende bewijs voor de afwezigheid van het vliegtuig?
Beoordeling
Nee, de Twin Towers werden wel degelijk geraakt door vliegtuigen. Dat is op vele andere beelden te zien. Het filmpje in de Facebookpost toont de explosie vlak na de inslag van het vliegtuig, maar degene die filmde, miste de inslag zelf. Mogelijk was het vliegtuig vanuit zijn standpunt ook niet zichtbaar.
Feiten
In het filmpje dat op Facebook wordt gedeeld, is een explosie te zien in de tweede toren, terwijl de eerste al in brand staat. Vlak voor de explosie draait de camera even weg. Zodra de explosie plaatsvindt, richt de camera zich op de getroffen toren. Het is op de beelden dus niet te zien of de toren geraakt wordt door iets van buiten, of van binnenuit ontplofte.
Middels een reverse image search met een screenshot uit het filmpje is de oorsprong van de beelden te achterhalen. Het filmpje op Facebook blijkt te zijn samengesteld uit fragmenten die uit een langere video op YouTube zijn geknipt.
De video werd gemaakt door iemand in een groepje mensen, op enige afstand van de torens. In de langere video is vanaf 15:54 minuten te horen hoe de mensen discussiëren over wat de explosie veroorzaakte. Iemand klinkt erg overtuigd van zijn opvatting dat het een bom geweest moest zijn. Iemand anders zegt dat ze denkt dat het een vliegtuig was.
Het is duidelijk dat deze mensen op het moment dat de aanslagen plaatsvonden niet precies wisten wat er aan de hand was. Vanaf de plek waar zij stonden hebben zij het vliegtuig dat zich in de tweede toren boorde blijkbaar niet kunnen zien.
Dat is echter geen enkel bewijs voor de afwezigheid van dat vliegtuig. Op vele andere beelden is weldegelijk goed te zien hoe een vliegtuig de tweede toren raakt en de explosie veroorzaakt. Deze video combineert 50 opnames vanuit verschillende camerastandpunten, gemaakt door zowel professionele nieuwszenders als toevallige ooggetuigen, in veel gevallen met bronvermelding.
Maker van de video
De video, waarvan nu fragmenten op Facebook worden gedeeld, verscheen oorspronkelijk op dit YouTube-kanaal van gebruiker Josh Good. Good schrijft onder de video dat hij de opname zelf heeft gemaakt. Het is niet duidelijk of hij ook degene is die roept dat de explosie moet zijn veroorzaakt door een bom in plaats van een vliegtuig.
Ook is niet bekend of degene die dat riep nog steeds gelooft dat er geen vliegtuig bij de aanslag betrokken was. Deutsche Presse-Agentur (dpa) probeerde contact te leggen met Good via een bedrijf dat hij heeft opgericht, maar kreeg vooralsnog geen reactie.
9/11
In de ochtend van 11 september 2001 boorden kort na elkaar twee vliegtuigen zich in de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Het bleek te gaan om een gecoördineerde terreuractie van de militante ilamitische beweging Al Qaida. In totaal werden er die dag vier passagiersvliegtuigen gekaapt door leden van Al Qaida, waarvan de derde in het Pentagon nabij Washington vloog. Het vierde stortte neer in een veld in Pennsylvania nadat de passagiers het hadden terugveroverd op de terroristen. In totaal kwamen bijna 3000 mensen om het leven bij de aanslagen.
Al Qaida was in de jaren 80 opgericht door Osama Bin Laden, in de Afghaanse oorlog tegen de Sovjet-Unie. Vanaf de jaren 90 richtte Al Qaida zich onder andere op de jihad tegen de Verenigde Staten, vanwege de aanwezigheid van de VS in islamitische landen en de steun van de VS aan Israël.
Een gevolg van de aanslagen op 11 september 2001 was de Amerikaanse invasie van Afghanistan en de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme, geleid door de VS. Op 2 mei 2011 maakte de toenmalig Amerikaanse President Obama bekend dat een Amerikaanse legereenheid Bin Laden had gevonden en doodgeschoten in het huis in Pakistan waar hij verbleef.
(Stand van zaken: 11.09.2023)
Links
Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Reverse image search (gearchiveerd)
Video Good op YouTube (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Video 50 standpunten (gearchiveerd)
Josh Good YouTube (gearchiveerd)
9/11 History.com (gearchiveerd)
Over Al Qaida (gearchiveerd)
Aanval Pentagon (gearchiveerd)
Vliegtuig Pennsylvania (gearchiveerd)
Over Bin Laden (gearchiveerd)
Bin Laden jihad (gearchiveerd)
War on terrorism (gearchiveerd)
Obama verklaring (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.