Winter met de zomer verward
Foto van een besneeuwd Milaan komt uit december 2009
7.9.2023, 14:15 (CEST)
Deze zomer kreeg het zuiden van Europa te maken met extreem weer. Eerst hitte en droogte, daarna noodweer met overstromingen en hagelbuien. Maar, was het weer zo extreem dat het in augustus plotseling begon te sneeuwen in Milaan? Volgens sociale mediagebruikers wel. Als bewijs leveren ze een romantische foto van de Kathedraal van Milaan op een besneeuwd plein en met vallende sneeuwvlokken.
Beoordeling
Nee, het sneeuwde in augustus niet in Milaan. De foto is gemaakt op 21 december 2009.
Feiten
Na een zoektocht op het internet via een reverse image search, is de originele foto op het platform Flickr terug te vinden. De foto werd op 21 december 2009 gemaakt en geĆ¼pload door de Italiaan Stefano Bertolotti.
Oude weerberichten bevestigen dat het op 21 december 2009 sneeuwde in Milaan. Er valt daar iedere winter wel wat sneeuw, maar deze blijft doorgaans niet lang liggen. De gemiddelde wintertemperatuur in de regio ligt net boven de 0 graden. De dagen voor Kerst 2009, waarin op sommige plekken in en rond Milaan 30 cm viel, waren daarop een uitzondering.
Augustus 2023
Deze augustus scheen vooral de zon in Milaan, met temperaturen rond de dertig graden. Aan het eind van de maand kreeg de stad te maken met noodweer: in twee dagen tijd viel er zoveel regen als gemiddeld genomen in een maand tijd. De storm veroorzaakte overstromingen en schade. Van een romantisch besneeuwde kathedraal was dus zeker geen sprake.
(Stand van zaken: 07.09.2023)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)
Artikel NOS zomerweer (gearchiveerd)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Originele foto op Flickr (gearchiveerd)
Weer december 2009 Milaan (gearchiveerd)
Over sneeuw Milaan hier en hier (gearchiveerd hier en hier)
Gemiddelde temperatuur Milaan hier en hier (gearchiveerd hier en hier)
Italiaans artikel over sneeuwval 2009 (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.