Oud nepnieuws
Obama heeft een eigen Amerikaans socialezekerheidsnummer
4.9.2023, 16:01 (CEST)
Het SSN, of socialezekerheidsnummer, is een van de belangrijkste identificatiemethodes van individuen in de VS. Het is te vergelijken met het Nederlandse BSN. Wie fraudeert met dit nummer heeft dan ook waarschijnlijk wat te verbergen. En het is precies dat waar voormalig president Obama van beschuldigd wordt online. Hij zou zijn nummer namelijk delen met een al lang overleden Franse migrant, Jean Paul Ludwig. De bron? Dat zou niemand minder dan de dochter van de legendarische acteur John Wayne zijn.
Beoordeling
Nee, Obama deelt zijn socialezekerheidsnummer niet met een overleden Franse migrant. Dit is een gerucht uit de oude doos dat geen enkele basis in de realiteit heeft. Jean Ludwig's dood in 1981 was gekend bij de Socialezekerheidsadministratie en zijn SSN verschilde van dat van Obama.
Feiten
De claim draait rond het idee dat de dood van Ludwig nooit werd aangegeven, en zijn SSN dus ook nooit afgesloten werd; de grootmoeder van Obama zou dat nummer dan aan haar kleinzoon gegeven hebben. Echter, de dood van Jean Ludwig is wel gewoon bekend bij de socialezekerheidsadminstratie.
De Amerikaanse overheid hield namelijk tot 2014 een index bij van overlijdens waarvan zij op de hoogte werd gesteld. Deze index is via genealogiewebsites te raadplegen. Het online gerucht spreekt van een Jean Paul Ludwig, geboren in 1890 en overleden in Hawaï. Die Jean Ludwig is terug te vinden op de overlijdensindex; hij stierf in 1981. Zijn SSN eindigt op -8722, totaal verschillend van het SSN dat hij met Obama zou delen. Dat eindigt volgens de sociale mediagebruikers op -4425.
Dit gerucht past in het kader van de 'birther'-beweging; die gelooft dat Obama geen rechtmatig president was, omdat hij niet in de VS geboren zou zijn. Deze theorie is echter al vaak ontkracht. Het dwong het Witte Huis wel om het geboortecertificaat van Obama vrij te geven. Aangezien hij wel degelijk in de VS geboren is, heeft Obama gewoon recht op een eigen SSN.
De factcheckers van Snopes, die het verhaal van Obama's SSN twaalf jaar geleden al ontkrachtten, merken verder nog op dat - ook al was Obama buiten de VS geboren - er geen reden zou zijn voor Obama om het SSN van een overleden persoon aan te nemen: ook migranten kunnen gewoon een SSN aanvragen in de VS.
Connecticut
Wat het exacte SSN van Obama is, is niet met volledige zekerheid bevestigd. Het gaat hier immers om een persoonlijk nummer, dat je het beste niet op het internet dient te verspreiden. Snopes en andere factcheckers gaan ervan uit dat het dit nummer is, en begint met 042. Dat vinden sommigen vreemd, want dat is een regionummer voorbehouden voor de staat Connecticut, waar Obama nooit gewoond heeft. De socialezekerheidsadministratie legt echter zelf uit dat er geen verstrekkende conclusies uit dit regionummer getrokken hoeven te worden. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand een regionummer heeft dat niet past bij zijn geboorteplaats.
Hoewel het niet met honderd procent zekerheid te zeggen is, is de reden volgens Snopes dat de postcode van Honolulu, waar Obama woonde, slechts één cijfer verschilt met een postcode in Connecticut. Het feit dat Obama een SSN kreeg dat begon met 042, zou dan gewoon te wijten zijn aan een typfout.
Kettingmail
Dit gerucht over Obama is al zo oud, dat het begonnen is als kettingmail in 2011. Sindsdien is het een aantal keren weer opgedoken. Het feit dat de dochter van John Wayne, Aissa Wayne, dit ontdekt zou hebben stond nog niet in het originele gerucht van 2011. In versies uit 2014 komt het wel terug. Zij heeft hier echter niets mee te maken, liet ze de Los Angeles Times in 2014 al weten.
(Stand van zaken: 04.09.2023)
Links
Facebook- en Telegrampost (gearchiveerd hier en hier)
Over SSN en BSN (gearchiveerd)
Social Security Death Index (gearchiveerd)
Over de birther-beweging (gearchiveerd)
Factchecks Obama's geboortecertificaat (gearchiveerd)
Witte Huis geeft geboortecertificaat vrij (gearchiveerd)
Factcheck Snopes (gearchiveerd)
SSN voor migranten (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.