Bill Gates op vrije voeten
Foute claim over de berichtgeving van de Washington Post
18.7.2023, 12:07 (CEST)
Groot nieuws voor het internet: Bill Gates zou gearresteerd zijn en onder gewapende wacht worden gehouden in het beruchte Guantanamo Bay. Zo toont ook een foto van Gates, vastgebonden op een executietafel. De bron van dit verhaal is de gerenommeerde krant The Washington Post, beweren sociale mediagebruikers zonder naar het betreffende artikel te linken. Heeft de Amerikaanse krant hier wel echt over bericht, en is Bill Gates gearresteerd?
Beoordeling
Bill Gates staat niet onder arrest en The Washington Post berichtte hier dan ook niet over.
Feiten
Door via Google naar bepaalde zoekbegrippen te zoeken, samen met de volledige URL van The Washington Post, is snel te ontdekken dat de Amerikaanse krant in de afgelopen maand geen bericht publiceerde over een zogenaamde arrestatie van Bill Gates.
En voor wie twijfelt aan de zoekfuncties van het internet: ook een woordvoerder van The Washington Post, Savannah Stephens, bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) via mail dat een dergelijk bericht nooit op hun website of in de krant is verschenen.
Ook bij andere kranten of persbureaus is geen berichtgeving over het onderwerp te vinden, behalve factchecks die de claim dat Gates gearresteerd zou zijn al eerder deze maand weerlegden (hier en hier).
Bewerkte foto
Gates is dus op vrije voeten. Waar komt de bijgevoegde foto van de medeoprichter van Microsoft, met riemen vastgebonden op een executietafel, dan vandaan? Die foto is nep. Door een reverse image search is de originele foto te vinden - zonder blauwe waas - en daar is een ander hoofd te zien dan dat van Gates.
Deze afbeelding blijkt een screenshot te zijn uit een langere video uit 2016 over dodelijke injecties als doodstraf. De film is gemaakt voor 'Death Penalty Fail', een campagne tegen de doodstraf in de VS en toont een fictieve executie. Zo'n executie, fictief of echt, hangt Bill Gates vooralsnog helemaal niet boven het hoofd.
(Stand van zaken: 18.07.2023)
Links
Google zoekopdracht I (gearchiveerd)
Zoektips site op Google (gearchiveerd)
Google zoekopdracht II (gearchiveerd)
Factcheck Reuters & Snopes (gearchiveerd hier en hier)
TinEye reverse image search (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.