Uitspraken verzonnen
Alex Soros zegt te staan voor vrije meningsuiting
20.6.2023, 16:44 (CEST)
De Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros draagt zijn miljardenimperium over aan zijn zoon Alexander. Op Facebook wordt nu beweerd dat Alexander in een interview met de Wall Street Journal "zijn despotische visie voor de toekomst van het internet" uiteen heeft gezet. Hij zou conservatieven en onafhankelijke journalisten "100 keer agressiever" willen censureren dan zijn vader gedaan zou hebben. Deed Soros junior deze uitspraken echt?
Beoordeling
Nee, de uitspraken staan niet in het artikel van Wall Street Journal. Noch zijn ze elders terug te vinden. Alexander Soros sprak tegenover Wall Street Journal überhaupt niet over het internet en zei juist te vinden dat vrije meningsuiting momenteel te beperkt is.
Feiten
De beweringen over Alexander Soros’ uitspraken zijn afkomstig uit een artikel van The People’s Voice, dat op Facebook wordt gedeeld. The People’s Voice publiceert regelmatig desinformatie. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkrachtte al vaker (hier en hier) beweringen afkomstig van deze website.
Het artikel van The People’s Voice bevat een link naar het bewuste artikel van Wall Street Journal, waarin Alexander Soros aan het woord komt. Het artikel zit achter een betaalmuur, maar is gearchiveerd met archive.today en daar volledig toegankelijk.
Wie het hele artikel leest, kan zelf constateren dat Soros de hem toegeschreven uitspraken niet heeft gedaan tegenover Wall Street Journal. Zichzelf vergelijkend met zijn vader, noemt Alexander Soros zich slechts "politieker." Hij zegt er niet bij hoeveel keer politieker.
Over het internet wordt met geen woord gesproken in het artikel. Over censuur zegt Soros juist het tegenovergestelde van wat The People’s Voice beweert. Volgens Wall Street Journal vindt Soros juist dat "meningsuiting op universiteitscampussen en elders te beperkt is geworden."
"Ik heb wat verschillen met mijn generatie wat betreft vrije meningsuiting [...], ik ben tenslotte opgegroeid met Bill Maher voor het slapen gaan," zo wordt hij geciteerd, verwijzend naar de Amerikaanse tv-persoonlijkheid die bekend staat als voorvechter van vrije meningsuiting.
Dpa heeft de uitspraken die The People’s Voice aan Soros toeschrijft ook niet in andere artikelen over hem (bijvoorbeeld hier, hier en hier), noch op zijn Twitteraccount kunnen vinden. Alles wijst erop dat de uitspraken zijn verzonnen.
George Soros
Alexanders vader George Soros is een miljardair die zijn fortuin verdiende met beursspeculaties. Via zijn Open Society Foundations (OSF) besteed hij vele miljoenen aan organisaties en individuen die volgens de waarden van OSF bijdragen aan "de groei van inclusieve en levendige democratieën." Soros is ook een van de grootste donoren van de Democratische Partij van de Verenigde Staten.
Soros werd geboren in een joodse familie in Hongarije en overleefde daar de bezetting door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk vanwege zijn politieke activisme, in combinatie met zijn rijkdom en zijn joodse achtergrond, is Soros regelmatig het mikpunt van (antisemitische) desinformatie en complottheorieën. Ook dpa ontkrachtte al vaker valse beweringen over hem: hier, hier en hier.
Zijn zoon Alexander is recentelijk benoemd tot voorzitter van de OSF. In het interview aan de Wall Street Journal gaf hij aan de "liberale doelstellingen" van zijn vader te willen verbreden. Het financieel ondersteunen van "links-georiënteerde politici", zoals zijn vader deed, lijkt hij te willen voortzetten. "Hoe graag ik het geld ook uit de politiek zou willen halen, zolang het andere kamp het doet, zullen wij het ook moeten doen," zei hij daarover.
(Stand van zaken: 20.06.2023)
Links
Alexander Soros (gearchiveerd)
Artikel The People’s Voice (gearchiveerd)
Bill Maher Twitter (gearchiveerd)
Financial Times (gearchiveerd)
Washington Post (gearchiveerd)
Alexander Soros Twitter (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.