Actie van Action is nep

Eendjes tellen levert niets op

25.5.2023, 13:29 (CEST)

De meeste bedrijven hebben professionele copywriters in dienst om teksten te schrijven. Als een bedrijfspagina wedstrijden uitschrijft met rare teksten en taalfouten, gaat er best een alarmbel af.

Op Facebook loopt een actie van de pagina 'Action Fans', waar je zogezegd een waardebon van 250 euro mee kan winnen. Het enige dat je moet doen is reageren op een afbeelding met eenden, met hoeveel het er zijn. Er zijn echter genoeg details die duidelijk maken dat er heel wat niet klopt aan deze actie.

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Action. Je kunt geen waardebon winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De actie op Facebook wordt op vreemde wijze aangekondigd, waarbij enerzijds over waardebonnen gesproken wordt en anderzijds over vouchers. Ook is er sprake van dat de bonnen al zijn weggegeven, hoewel de actie nog loopt. Het is rommelig taalgebruik dat je niet zou verwachten bij een professionele actie. 

De actie is dan ook geen officiële wedstrijd van Action. De pagina die de wedstrijd publiceert heeft maar twaalf volgers en heeft maar één bericht, de wedstrijd. Ter vergelijking: de officiële Facebookpagina van Action, die te bereiken is via de officiële website, heeft zo'n twee miljoen volgers en een blauw vinkje dat aangeeft dat de pagina geverifieerd is. 

Wie reageert op de wedstrijdvraag krijgt - ongeacht het antwoord - meteen een bericht met de vraag de wedstrijd te delen en vervolgens een link naar een website die de vormgeving van Action heeft, maar een URL van de gratis websitedienst van Google. De officiële website van Action heeft action.com in de URL. 

De website ziet er als een gewone website uit, maar zowel het bovenste als onderste gedeelte van de site zijn foto's met een link achter, en geen menu's waar je door de site kan navigeren. Heel de website bestaat uit links en die leiden naar telkens andere websites naargelang van waar de gebruiker zich bevindt.

Zo leiden de links in Nederland naar een website voor onderbroeken en in België naar een website waar persoonlijke gegevens en betaalgegevens worden gevraagd. Duitse gebruikers krijgen reclame voor een webbrowser, Franse gebruikers moeten hun gegevens achterlaten en Italiaanse gebruikers kunnen zogezegd een nieuwe Iphone winnen. De enige constante tussen al deze sites? Van Action of waardebonnen is geen sprake meer. 

Het gaat hier dan ook om oplichting, of phishing, via nep-winacties. Onder valse voorwendselen, zoals een winactie, worden gebruikers naar websites geleid waar men probeert iets te verkopen of gegevens te verzamelen. De Consumentenbond waarschuwt hier ook voor, zelfs specifiek met het voorbeeld van Action-waardebonnen.

In het verleden ontmaskerde Deutsche Presse-Agentur ook al nep-winacties op sociale media, waar de naam van bedrijven als MediaMarkt, Beko, Albert Heijn en Lidl werd misbruikt. 

(Stand van zaken: 25.05.2023)

Links

Facebookactie (gearchiveerd)

Facebookpagina (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina en website Action (gearchiveerd hier en hier)

Over blauwe vinkjes (gearchiveerd)

Google-site (gearchiveerd)

Over Google Sites (gearchiveerd)

Indeling websites (gearchiveerd)

Doorverwijspagina Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Consumentenbond (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II en III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.