Audio werd bewerkt

Biden kent de weg in het Capitool

19.5.2023, 11:22 (CEST)

Met zijn tachtig jaar is Joe Biden de oudst dienende president uit de Amerikaanse geschiedenis. Geruchten over zijn mentale gezondheid doen vaker de ronde online, maar blijken tot nu toe vals.

Een filmpje waarin een vrouw in het oor van de Amerikaanse president Biden fluistert waar hij zich bevindt, circuleert op Facebook. De suggestie wordt gewekt dat Biden dementerend zou zijn en niet zelfstandig de uitgang van het Capitool kan vinden. Maar zegt de vrouw in werkelijkheid wel wat ze lijkt te zeggen?

Beoordeling

Nee, er is met de audio geknutseld. De beelden met de originele audio zijn terug te vinden op YouTube. Het bewerkte filmpje is afkomstig van het TikTokkanaal van een stemacteur, die vaker bewerkte filmpjes van Biden plaatst. Op beelden van vlak voor en na het moment in dit filmpje maakt Biden geen verwarde indruk.

Feiten

De video is afkomstig van het TikTokkanaal HollywoodLaz. Op dit kanaal verschijnen vaker filmpjes van president Biden waarbij overduidelijk de echte woorden van de president zijn vervangen door een voice-over. De eigenaar van het kanaal omschrijft zichzelf onder andere als "voice impersonator", dus als stemimitator of stemacteur.

De beelden van de video zijn gemaakt op 7 februari 2023. President Biden sprak die dag zijn State of de Union uit - de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president over de toestand van het land. De toespraak werd gehouden in het Capitool voor het Congress, de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse Staten-Generaal: de Eerste en Tweede Kamer samen.

Beelden van de State of the Union zijn hier terug te zien, met de originele audio eronder. Na 2:04:53 zijn precies dezelfde beelden te zien die nu in bewerkte versie op Facebook gedeeld worden. Het is duidelijk hoorbaar dat aan de beelden in de Facebookpost een extra stem is toegevoegd.

Wat de vrouw die Biden benadert precies tegen hem zegt, is in de originele versie niet goed te verstaan. Als zij een paar zinnen heeft gesproken, zegt Biden terug: "De mensen worden boos!". De vrouw reageert daarop met: "Dat is helemaal waar! Dus alles wat ik kan doen om die inspanning te ondersteunen, zal ik doen." Het is moeilijk voor te stellen dat deze interactie volgt nadat de vrouw Biden heeft beschreven waar hij zich bevindt.

Uit de overige beelden van de State of the Union en de gesprekken die Biden daarna voert, blijkt niet dat de president niet zou weten waar hij is. Hij maakt geen verwarde indruk.

Congresswoman Elizabeth Fletcher

De vrouw die Biden aanspreekt is het Democratische Congreslid Elizabeth Fletcher. Deutsche Presse-Agentur (dpa) wist haar identiteit te achterhalen door te zoeken in de lijst met foto’s van Congresleden op de website van het Amerikaanse Congres.

Het ligt voor de hand om eerst te zoeken naar een vrouwelijk, Democratisch Congreslid. De foto van Fletcher lijkt het meest op de vrouw in de videobeelden. Met behulp van foto’s die Fletcher op haar eigen het Twitteraccount plaatste, is vast te stellen dat zij inderdaad de vrouw op de beelden is.

Hier is Fletcher te zien voor het Capitool met dezelfde overjas die ze ook draagt bij Biden’s State of the Union. Vooral de geplooide mouwen zijn goed te herkennen. Hier poseert Fletcher opnieuw met dezelfde jas. Nu zijn ook de broche en ketting zichtbaar, die ook te zien zijn na 2:05:28 in de bewegende beelden, als ze net met Biden heeft gesproken.

Dpa zocht contact met Fletcher om te vragen wat ze precies tegen Biden zei, maar het Congreslid heeft vooralsnog niet gereageerd.

Overigens is het suggereren dat president Biden dementeert een trend in bepaalde hoeken van sociale media. Dpa ontkrachtte al vaker dergelijke beweringen, zoals hier, hier en hier.

(Stand van zaken: 17.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

HollywoodLaz TikTok (gearchiveerd)

State of the Union (gearchiveerd)

Over Congress (gearchiveerd)

YouTube State of the Union (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Elizabeth Fletcher (gearchiveerd)

Lijst Congresleden (gearchiveerd)

Twitter Fletcher (gearchiveerd)

Tweet Fletcher I & II (gearchiveerd hier en hier)

Factchecks dpa I, II & III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.