Onterecht aangezien voor galg
Bij inauguraties staan er tribunes voor het Witte Huis
16.5.2023, 16:14 (CEST)
Waarschuwing: pagina’s waar in dit artikel naar gelinkt wordt, kunnen schokkende foto’s bevatten.
Een TikTokvideo toont een stellage voor de ambtswoning van de Amerikaanse president. Op een foto in de video zijn opgehangen personen te zien. "Ze zijn opgehangen voor het oog van de wereld" staat er in het Engels boven, wat insinueert dat de foto bij het Witte Huis is gemaakt. Volgens de tekst in een Nederlandstalig Facebookbericht wordt de ambtswoning in ieder geval "al maandenlang" gebruikt om "processen en executies" uit te voeren. Maar de foto van de geëxecuteerden is ergens anders gemaakt en stellages die wél voor het Witte Huis staan zijn voor onschuldige doeleinden.
Beoordeling
Er is geen enkel bewijs dat er executies plaatsvinden bij het Witte Huis. De foto van de opgehangen mensen is gemaakt in Koeweit. De stellingen die op verschillende foto’s voor het Witte Huis te zien zijn, zijn eigenlijk tribunes. Deze worden al decennia bij de inauguratie van een president opgebouwd vanwege een parade die onderdeel is van die ceremoniële dag.
Feiten
De eerste minuut van de video laat niet één beeld zien, maar bestaat uit drie losse foto’s. Op een daarvan is een galg te zien met mensen die zijn opgehangen. Door alleen deze foto met een reverse image search te zoeken, is al snel de conclusie te trekken dat deze niet in Washington D.C. is gemaakt. De zoekresultaten geven dezelfde foto bij een Spaanstalig artikel over executies in de Arabische staat Koeweit.
In de fotobeschrijving is meer informatie te lezen, waardoor het beeld ook bij fotobank Getty kan worden gevonden. De foto werd op 1 april 2013 gemaakt in Koeweit-Stad, voor persbureau AFP. Het toont de eerste executie in de Golfstaat sinds 2007.
Stellage bij Witte Huis
De andere foto’s in de TikTokvideo laten stellages zien bij het Witte Huis, die qua bouw een beetje lijken op de galgen in Koeweit. Het zijn allebei witte stellingen met meerdere verdiepingen.
De locatie van de stellage bij het Witte Huis is op 1.00 in de video goed te zien. Het is aan de noordkant van het gebouw en er loopt een weg achter de stellage langs. Dat is Pennsylvania Avenue. Dit is een plek waar veel toeristen komen. Galgen waren dus direct opgevallen en over het hele internet verspreid. Op beelden uit 2020 en 2021 is op verschillende momenten geen stellage te zien.
De stelling in de video is in werkelijkheid een tribune. Deze wordt precies op de plaats uit de video opgebouwd in aanloop naar de inhuldiging van presidenten. Bij die inhuldiging hoort traditioneel een parade die van het Capitool naar het Witte Huis loopt. Op een kaart met de route uit 2017, de inhuldiging van Donald Trump, is te zien dat de parade langs Pennsylvania Avenue loopt.
Lange traditie
Foto’s van de opbouw van de tribunes tegenover het Witte Huis zijn voor verschillende jaren te vinden, bijvoorbeeld uit 2008 en 2020. Ook in 1913 en 1949 zijn tribunes op dezelfde plek te zien. De tribunes voor de meest recente inauguratie, in januari 2021, werden eind 2020 toch weer afgebroken. Vanwege de coronapandemie konden er minder toeschouwers bij de festiviteiten aanwezig zijn. Een foto van de afbraak is dezelfde als op 1.10 in de video online.
Executies in de VS
Het is dus onzin dat in de video te zien is hoe mensen publiekelijk worden geëxecuteerd voor het Witte Huis. Er is geen enkel bewijs dat er executies in of rond het Witte Huis plaatsvinden. Dat betekent niet dat er geen executies zijn in de Verenigde Staten. De doodstraf bestaat nog altijd in 27 staten en op federaal niveau. Sinds 1976 zijn er in de VS drie mensen opgehangen. Het is een erkende methode in drie staten, maar wordt daar in de praktijk niet meer gebruikt.
(Stand van zaken: 16.05.2023)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Spaanstalige artikel (gearchiveerd)
Noordkant Witte Huis (gearchiveerd)
Pennsylvania Avenue (gearchiveerd)
Locatie in 2020 en 2021 (gearchiveerd hier en hier)
Route inauguratieparade (gearchiveerd)
Tribunes in 2008, 2020, 1913 en 1949 (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)
Afbreken tribunes 2020 (gearchiveerd)
Over doodstraf in staten en federaal (gearchiveerd hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.