AI-beeld
Zwart-witte foto van zogenaamde reus is nep
9.5.2023, 20:20 (CEST)
Een oude zwart-witte foto toont een processie mensen, met in het midden zogezegd de laatste levende reus in Nederland. Het opschrift leest 'de laatste Neanderthalreus'. Het beeld zou dateren van 1901. Twee andere foto's tonen nog een andere hele lange man en een reusachtig paard.
Beoordeling
De reus is een AI-beeld gemaakt met Midjourney, en geen lang verloren historisch artefact.
Feiten
Een reverse image search brengt aan het licht dat het beeld helemaal geen authentieke foto is. In realiteit gaat het om een afbeelding gemaakt met AI, specifiek Midjourney. Het is namelijk terug te vinden op de officiële subreddit van Midjourney. Ook een Russisch Midjourney Telegramkanaal deelt het beeld.
Ook de afbeelding van het reusachtige paard is een voorbeeld van een AI-afbeelding van Midjourney. Die applicatie was eerder al verantwoordelijk voor een ander veel gedeeld AI-beeld van Julian Assange, waar dpa een factcheck over schreef.
Het idee van een reusachtige Neanderthaler is sowieso een oxymoron. De Neanderthalers waren net aan de kleine, gezette kant met een gemiddelde grootte tussen 155 en 164 centimeter.
De andere foto van een grote man is wel degelijk echt en toont Robert Wadlow. De Amerikaan houdt met zijn 2,72 meter het Guinness wereldrecord voor de langste mens die ooit geleefd heeft.
AI-beelden herkennen
De toevloed van AI-beelden de laatste maanden en het feit dat ze steeds realistischer worden maakt het moeilijk om ze te onderscheiden van echte foto's. In het algemeen heeft AI momenteel nog moeite met het realistisch weergeven van bepaald menselijke lichaamsdelen, zoals handen, tanden en haar. Ook bepaalde attributen zoals een bril of oorbellen kunnen een hint zijn.
(Stand van zaken: 09.05.2023)
Links
Over reverse image search (gearchiveerd)
Afbeelding op Midjourney subreddit (gearchiveerd)
Afbeelding op Midjourney Telegramkanaal (gearchiveerd)
Afbeelding paard op Midjourney subreddit (gearchiveerd)
Over de Neanderthalers (gearchiveerd)
Over Robert Wadlow (gearchiveerd)
Foto Robert Wadlow (gearchiveerd)
BBC - Hoe herken je een AI-beeld (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.