Satireaccount

Neptweet koningin Máxima veroorzaakt verwarring

8.5.2023, 20:27 (CEST)

De laatste tijd is het niet altijd even makkelijk om na te gaan of een Twitteraccount echt van bekende persoon is of niet. Als de account echter zelf aangeeft nep te zijn, is het net makkelijker.

Koning Willem-Alexander zou zich verontschuldigd hebben bij president Zelensky vanwege uitlatingen van Caroline van der Plas. Althans, dat moet blijken uit een screenshot van een tweet die de ronde doet op sociale media en toegeschreven wordt aan koningin Máxima. Een controle van de originele tweet brengt echter snel opheldering. 

Beoordeling

De tweet is niet van een officieel Twitteraccount van koningin Máxima, maar van een parodie-account. 

Feiten

De tweet is terug te vinden bij het Twitteraccount @MaximaKoningin_. Op het moment van schrijven staat er in de bio van dit account, dat wel bijna zestigduizend volgers heeft, "(PARODIE)". Andere tweets lijken ook snel duidelijk te maken dat dit account niet te serieus bedoeld is. 

Koningin Máxima heeft zelf geen Twitteraccount. Alle informatie over het Koninklijk Huis op Twitter verloopt via het account @koninklijkhuis.

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk en de onduidelijkheid rond de blauwe vinkjes voor geverifieerde accounts is het niet altijd zo eenvoudig om de authenticiteit van een account te achterhalen. In dit geval maken de tweets van @MaximaKoningin en de bio snel duidelijk dat het niet om een echt account gaat. Er is ook geen enkele verwijzing naar te vinden op de website van het Koninklijk Huis.

Bezoek Zelensky

De inhoud van de neptweet verwijst naar de heisa die ontstond rond het bezoek van president Zelensky aan Nederland op 4 mei. Onder andere Caroline van der Plas van de BBB had aangegeven dat ze het misplaatst vond dat Zelensky een toespraak in Den Haag gaf op de dag van de Nationale Dodenherdenking.

De foto in de tweet van koning Willem-Alexander en president Zelensky is overigens wel degelijk genomen op 4 mei. Willem-Alexander ontving Zelensky op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar de foto genomen werd. Of ze het over Caroline van der Plas hebben gehad, is niet bekend. 

(Stand van zaken: 08.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Neptweet en -account (gearchiveerd hier en hier)

Tweet I & II nepaccount (gearchiveerd hier en hier)

Koninklijk Huis op Twitter (gearchiveerd)

Artikel De Tijd (gearchiveerd)

Google zoektocht (gearchiveerd)

Koningin Máxima (gearchiveerd)

Artikel Volkskrant (gearchiveerd)

Artikel RTL nieuws (gearchiveerd)

Ontvangst Zelensky door koning Willem-Alexander (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.