Beeld uit de oude doos

Foto van Franse WK-overwinning uit 2018 gaat opnieuw rond

14.4.2023, 11:06 (CEST)

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar kan ook misbruikt worden. Zo ook een beeld van een massa feestende Fransen uit 2018, die online opnieuw wordt voorgesteld alsof het een protestfoto is.

Meer dan een miljoen Fransen zouden de straat op zijn gegaan in Parijs om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Dat zou een foto van een afgeladen Champs-Élysées in het schemerlicht, inclusief vuurpijlen, moeten aantonen op sociale media. Of zien we toch iets anders op de foto?

Beoordeling

De foto dateert van 15 juli 2018 toen een uitzinnige menigte de Franse WK-overwinning vierde op de Champs-Élysées. Het heeft niets te maken met de huidige protesten tegen de pensioenhervorming.

Feiten

Na maar liefst vier doelpunten won Frankrijk op 15 juli 2018 van publieksfavoriet Kroatië om wereldkampioen voetbal te worden. Daarop volgde een groot volksfeest in Parijs, waarbij een grote menigte Fransen de overwinning vierde op de Champs-Élysées.

Het is een foto van dat feest die nu ten onrechte wordt gedeeld alsof het een recent protest tegen de Franse pensioenshervorming zou zijn. Verschillende fotografen namen een veelvoud aan foto's van de gebeurtenis.

Het is niet de eerste keer dat de foto ten onrechte wordt voorgesteld als zijnde afkomstig van een Frans protest. In 2021 schreef Libération al een factcheck over de foto, die toen werd neergezet alsof het een protest tegen de coronapas voorstelde. Fotograaf Francis Petit nam het beeld vanop de Arc de triomphe op de avond van de WK-finale, dat bevestigde Petit aan Libération.

Een AFP-fotograaf nam een zeer gelijkaardig foto, waarschijnlijk seconden apart. Eén visueel verschil is duidelijk: hier is in het midden bovenaan, aan het einde van de Champs-Élysées, vuurwerk te zien. Dat beeld werd onder andere getweet door AFP en gebruikt door CNN in een artikel over het WK.

Pensioensprotesten

Desalniettemin waren er de afgelopen weken verschillende protestacties tegen de pensioenshervormingen van president Macron, waardoor Fransen tot hun 64ste moeten werken in plaats van tot hun 62ste. Honderduizenden tot miljoenen mensen gingen de straat op tijdens verschillende actiedagen.

(Stand van zaken: 14.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

NOS over WK-winst Frankrijk in 2018 (gearchiveerd)

Factcheck Libération (2021) over de foto (gearchiveerd)

Zeer gelijkaardige AFP-foto via Getty Images (gearchiveerd)

Tweet AFP met foto's overwinningsfeest (gearchiveerd)

Artikel CNN over Franse WK-winst (gearchiveerd)

Artikel VRT over protesten pensioenshervorming (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.