Terugkerende desinformatie
Foto toont echte schipbreuk met migranten in 2015
23.3.2023, 12:20 (CET)
Een groepje drenkelingen, migranten met reddingsvesten aan, dobberen op zee na een schipbreuk. Wie goed kijkt zou in de rechterbovenhoek zien dat één van de migranten, een man in het zwart, rechtop lijkt te staan in volle zee. Bewijs dat de migratieproblematiek in scène wordt gezet, zo klinkt het op sociale media.
Beoordeling
De foto is authentiek en dateert uit 2015. Het toont een echte schipbreuk met migranten in Turkije.
Feiten
Een reverse image search leidt naar talloze artikelen en factchecks over de foto en brengt duidelijkheid over de tijd en plaats waar de foto werd genomen. Turkse zoektermen als Bodrum (de locatie), göçmen (migranten) en kurtarma (redding) leiden naar verschillende Turkse nieuwsartikelen over het incident.
In de vroege ochtend van 16 december 2015 zonk een boot met asielzoekers voor de kust van Bodrum nadat het kapseisde. De foto's gedeeld in één van de artikels komt overeen met de foto gedeeld op sociale media. Zestig mensen werden gered, maar voor vier kinderen kwam alle hulp te laat.
Al Jazeera deelde een video van de reddingsoperatie, gefilmd door de Turkse kustwacht. In de video is de man in zwart, één van de weinige in de groep zonder reddingsvest, ook te zien. Vlakbij hem zijn eveneens brokstukken te zien, hoogstwaarschijnlijk van de gekapseisde boot.
De factcheckers van AFP kregen ook inzage in een document van de Turkse kustwacht met meer details over de reddingsoperatie. Het incident was dus wel degelijk echt. De man in de zwarte outfit lijkt zich vast te houden aan een brokstuk van de boot, waardoor hij rechtop lijkt te staan. Maar hij is een echte immigrant en een echte schipbreukeling.
In 2015 was er een piek van de zogenaamde vluchtelingencrisis in Europa, met vele schipbreuken in het Middellandse Zeegebied tot gevolg. Dit incident en deze foto zijn hier een voorbeeld van.
Terugkerende desinformatie
In de ruim 7 jaar sinds de foto werd genomen, circuleert die regelmatig online met allerlei claims, waaronder dat het voorval in scène zou zijn gezet. Een Italiaanse politievakbond deelde dit al in 2016. Zowel in 2018 als 2019 werden er factchecks over geschreven, respectievelijke door France 24 en Maldita.
Het idee dat gebeurtenissen in de actualiteit eigenlijk in scène worden gezet, door de overheid of een niet nader genoemde elite, is allesbehalve nieuw. Dpa schreef in het verleden verschillende factchecks daarover, ondere andere over de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.
(Stand van zaken: 22.03.2023)
Links
Wat is een reverse image search (gearchiveerd)
Turks nieuwsartikel over de schipbreuk (gearchiveerd)
Artikel Al Jazeera (gearchiveerd) en (gearchiveerde video)
Artikel La Republicca 2016 (gearchiveerd)
Factcheck AFP 2018 (gearchiveerd)
Factcheck France 24 2018 (gearchiveerd)
Factcheck Maldita 2019 (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.