Onterecht gelinkt aan WEF

Logo op jas van Kajsa Ollongren gefotoshopt

31.1.2023, 13:46 (CET)

Minister van Defensie Kajsa Ollongren was in januari op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. Een foto lijkt te wijzen op een souvenir van het WEF, maar dat zit toch anders.

Een foto wordt in meerdere berichten online (hier, hier en hier) aangegrepen als het bewijs: de Nederlandse minister van Defensie zou openlijk gelieerd zijn aan het World Economic Forum. Op haar jas zou namelijk een logo met de letters WEF prijken. Is dat echt?

Beoordeling

Het logo is gefotoshopt. Dit is een bewerkte screenshot uit een video op het Twitteraccount van de minister. In die video is het WEF-logo niet werkelijk op de jas te zien.

Feiten

Het beeld dat online rondgaat is eigenlijk een screenshot uit een video. Deze verscheen op 25 januari op het Twitteraccount van de minister van Defensie, Kajsa Ollongren. Zij nam een kijkje bij de onderofficiersopleiding van het Korps Mariniers.

Op 0.17 is het beeld te zien waar de screenshot van is gemaakt. Bij het zien van het origineel is ook direct te concluderen: het logo met de letters WEF staat niet echt op de jas van Ollongren. Het screenshot is dus later bewerkt.

Ook op andere momenten in de video (0.22, 0.38, 0.41) is de groene jas vanuit verschillende hoeken te zien en blijkt: er staat geen logo op de voorkant.

Het logo van WEF?

Het is onduidelijk waar het logo met de letters WEF vandaan komt en wie het heeft gemaakt. Dpa kon het logo nergens anders online terugvinden. Het lijkt ook niet op het echte logo van het World Economic Forum. In de communicatie van de organisatie wordt altijd hetzelfde logo gehanteerd, met de naam volledig uitgeschreven en een halve cirkel die hier doorheen loopt.

Er is structurele kritiek op de positie die het WEF heeft op het wereldtoneel. De organisatie is niet democratisch verkozen en tijdens de bijeenkomst in Davos hebben wereldleiders genoeg gelegenheid om in een achterkamertje zaken te bespreken. Maar het WEF is, zeker sinds hun lancering van The Great Reset, ook een hoofdrolspeler in een complottheorie die meer macht aan de organisatie toeschrijft dan ze in werkelijkheid heeft.

Veel onjuiste theorieën over het WEF zijn al door dpa ontkracht (zoals hier, hier en hier). De gefotoshopte jas van Kajsa Ollongren is een nieuw voorbeeld van een onbewezen claim die de Nederlandse overheid als ‘marionet’ van het WEF neerzet. Ollongren was wel met andere kabinetsleden bij de WEF-bijeenkomst in Davos in januari.

(Stand van zaken: 01/02/2023)

Links


Facebookposts I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Tweet Kajsa Ollongren (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Logo op website WEF (gearchiveerd)

Kritiek WEF (gearchiveerd)

Over complot WEF (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier, hier en hier

Kabinet in Davos (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.