Geen foto uit Nederland
Britse arts en formulieren in veel gedeeld beeld
30.1.2023, 17:07 (CET)
Een arts ligt in een afbeelding op de grond naast een lange rij formulieren. Hij laat zo zien wat een team verpleegkundigen allemaal moet invullen bij de opname van een patiënt. De foto wordt online veel gedeeld met de hashtag #hollandseziekte, of wordt met andere bewoordingen direct gekoppeld aan de Nederlandse situatie. Maar klopt die link ook?
Beoordeling
De foto toont niet de Nederlandse situatie in de zorg, maar de Britse. Arts Gordon Caldwell plaatste de foto voor het eerst op Twitter in juli 2022. De bestuursvoorzitter van het Nederlandse ziekenhuis OLVG gebruikte het beeld in januari 2023 op LinkedIn, maar vermeldde daarbij wel dat het om een foto uit het Verenigd Koninkrijk ging. Ook in Nederland moeten zorgmedewerkers veel administratie bijhouden, maar deze foto laat die niet zien.
Feiten
Het is een hele stapel papierwerk, allemaal achter elkaar langer dan een volwassen man. Maurice van den Bosch, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, kreeg op LinkedIn veel reacties op zijn bijdrage met de foto.
"Eén beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. De gezondheidszorg in de UK (NHS) verkeert in een diepe crisis die zich met name op de acute zorg manifesteert," begint Van den Bosch zijn bericht. Maar specifiek één zin uit het bericht wordt veel overgenomen op andere sociale media: "Bijgevoegde foto toont het aantal formulieren dat een verpleegkundige(team) moet invullen voor opname van één patiënt."
Direct daarachter vermeldt Van den Bosch de Engelse bron van de foto, maar die migreert in veel nieuwe berichten online niet mee. In plaats daarvan worden termen als #hollandseziekte of andere verwijzingen naar Nederland toegevoegd.
Dat is onterecht. De foto en de formulieren zijn een illustratie van de Britse gezondheidszorg. De OLVG-bestuurder nam het beeld over van Charles Armitage, die er viraal mee ging op Twitter. Armitage nam de foto op zijn beurt weer over van Gordon Caldwell, een inmiddels gepensioneerde dokter uit Schotland. Caldwell plaatste de afbeelding al in juli 2022 op sociale media. Het beeld waarbij hij naast de formulieren ligt, laat zelfs maar de helft zien. De meeste formulieren hebben ook nog een achterkant om in te vullen.
In Nederland digitaal
Een kritiekpunt van Caldwell is dat veel nog op papier moet worden ingevuld. Ingevulde formulieren en informatie uit verschillende digitale systemen kunnen bovendien niet digitaal worden overgezet. Dit betekent dat formulieren vaak nog moeten worden overgeschreven of –getypt, wat de kans op fouten vergroot.
In Nederland gaat het vooral digitaal, zegt de OLVG-bestuursvoorzitter op LinkedIn. Maar toch is het volgens hem "niet uit te sluiten dat het aantal variabelen voor opname digitaal en analoog gelijk is". Hij pleit daarbij voor het ontbureaucratiseren van de zorg.
Het programma EditieNL maakte de digitale administratielast van Nederlandse verpleegkundigen zichtbaar met lege vellen papier. Ook in Nederland loopt dat flink op. Zelf schatten ziekenhuisverpleegkundigen in 11,95 uur per week bezig te zijn met registratie, aldus het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL).
De foto van de Britse arts wordt dus onterecht voorgesteld als de Nederlandse situatie, maar ook in de Nederlandse gezondheidszorg is er veel papierwerk.
(Stand van zaken: 27/01/2023)
Links
Facebookposts I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)
Bericht LinkedIn (gearchiveerd)
Tweet Charles Armitage (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.