Wapenlevering aan Oekraïne

Reikwijdte van Leopard 2-tank is enkele honderden kilometers

26.01.2023, 15:51 (CET)

Een ontnuchterend bericht gaat rond op Facebook. De Leopard 2-tanks die Duitsland aan Oekraïne gaat leveren, zouden niet meer dan vijf kilometer kunnen rijden. Kan Oekraïne daarmee de oorlog winnen?

Afgelopen woensdag maakte Duitsland bekend veertien Leopard 2A6-tanks naar Oekraïne te sturen. De VS en enkele andere Europese landen volgden deze toezage. Een historisch besluit, volgens de Duitse Minister van Defensie, en "wellicht een belangrijke "Game-Changer" voor de oorlog in Oekraïne". Op sociale media is niet iedereen zo onder de indruk van de Leopardtanks en wordt beweerd dat ze niet meer dan vijf kilometer kunnen rijden met een volle tank. Klinkt niet als een "Game-Changer" nee, maar klopt er überhaupt wat van?

Feiten

De claim is onjuist. Afhankelijk van het terrein en de omstandigheden waar de Leopard 2A6 in rijdt heeft de tank een maximale reikwijdte tussen de 220 en 450 kilometer.

Beoordeling

In de Facebookpost wordt een link gedeeld naar een artikel van 23 januari 2023 van de Telegraaf. In het artikel wordt met geen woord gesproken over de actieradius van het gevechtsvoertuig. Wel wordt de Leopard 2-tank "de beste tank ooit gebouwd" genoemd, rijdt de tank volgens de Telegraaf 70 kilometer per uur, en kan het 120-mm kanon tot vijf kilometer ver schieten. Hier komt de bewering dus alvast niet vandaan.

Op de website van de fabrikant van de Leopard 2A6-pantsers, het Duitse Krauss-Maffei Wegmann (KMW), is bij de productspecificaties van de tank te lezen dat ze een reikwijdte van 450 kilometer heeft.

De Nederlandse Defensie is bescheidener in haar data over dezelfde gevechtstank, waarvan ze achttien stuks van Duitsland least. Volgens hun gegevens is de actieradius van de dieselmotor 340 kilometer op een openbare weg, en 220 kilometer op terrein.

De radius die de Duitse Bundeswehr aan de tank toeschrijft, ligt hiertussen (zie 'Fahrbereich') op straat en terrein ('Straße und Gelände') kan het pantser volgens hen 280 kilometer aan.

De data komen dus niet helemaal overheen, maar dat is te verklaren. Uit de data blijkt al dat het soort terrein effect heeft op het dieselverbruik, en ook bijvoorbeeld weersomstandigheden beïnvloeden dit. Het hangt er dus van af of voor de cijfers de optimale omstandigheden meegenomen zijn, of ook naar de praktijk is gekeken.

De schattingen van het Nederlandse en Duitse leger liggen waarschijnlijk dichter aan de werkelijke omstandigheden waarin een pantser haar dienst doet. En of dit nou boven de twee- of driehonderd kilometer is: meer dan vijf is het in ieder geval.

Westerse landen leveren pantsers

Na de bekendmaking van bondskanselier Scholz, dat Duitsland veertien Leopard 2A6-tanks aan Oekraïne zal leveren, volgden ook de Verenigde Staten. Andere Europese landen sturen gevechtsvoertuigen, Nederland bekijkt op het moment verschillende opties om hier aan bij te dragen.

Volgens de Volkskrant kan het Oekraïense leger de tanks langs de honderden kilometers lange frontlijn inzetten, of gericht op het Loehansk-front, waar de militaire omstandigheden hun momenteel het gunstigst gezind zijn.

(Stand van zaken: 26.1.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Nieuws Duitse Ministerie van Defensie (gearchiveerd)

Artikel Telegraaf (gearchiveerd)

Over Krauss-Maffei Wegmann (gearchiveerd)

Productspecificaties Leopard 2A6 (gearchiveerd)

Nederlandse Defensie data (gearchiveerd)

Bundeswehr data (gearchiveerd)

Artikel RADAR (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Nieuws Defensie (gearchiveerd)

Artikel Vchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.