Regels ongewijzigd
Uitvaartondernemers krijgen nooit doodsoorzaak te zien
4.1.2023, 10:57 (CET)
Het zou de uitvaartverzekeraar en -ondernemer Dela nu verboden zijn om de doodsoorzaak te vermelden en registreren. Dat schrijft iemand in een veel gedeelde tweet. Allemaal deel van een doofpotoperatie van de overheid om de echte reden van de oversterfte in Nederland te verbergen. Of toch niet?
Beoordeling
Het bericht is fout: uitvaartondernemers krijgen nooit de doodsoorzaak te zien van een overledene wiens uitvaart zij verzorgen. Dat is al decennialang de geldende regel.
Feiten
Wanneer iemand komt te overlijden moet dat officieel worden vastgesteld. Daarvoor zijn er twee verklaringen. De A-verklaring, de verklaring van overlijden, bevat geen doodsoorzaak. De B-verklaring is de doodsoorzaakverklaring. Beiden worden ingevuld door een arts of een lijkschouwer.
De uitvaartondernemer krijgt enkel die eerste verklaring te zien. Dat vertelt een woordvoerder van Dela aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Wij zien geen doodsoorzaak, dat is juist ook afgeschermd door de wetgever", aldus de woordvoerder. "De regels zijn zoals ze al decennia zijn". De A-verklaring stelt de uitvaartondernemer in staat de begrafenis administratief te regelen.
De B-verklaring gaat naar het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), waar het zal worden verwerkt in de overlijdensstatistieken. Sinds begin 2022 is er wel iets nieuws: die B-verklaring kan nu ook digitaal worden ingevuld.
Oversterfte
Zowel in 2020 als 2021 was er sprake van oversterfte in Nederland door de coronapandemie. Dela meldde eind december ook al dat zij in de tweede helft van 2022 een hoger dan verwacht aantal overlijdensmeldingen kregen. Over de oorzaak hiervan spreken ze niet. Op dit moment is er een griepepidemie in Nederland, naast het coronavirus en andere luchtweginfecties. Of dat de concrete aanleiding is blijft voorlopig onduidelijk.
(Stand van zaken: 4/1/2023)
Links
Persbericht Dela (gearchiveerd)
Over de doodverklaring (gearchiveerd)
Wijziging Wet op de lijkbezorging (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.