Satire loopt uit de hand

Donald Trump jr. ontkent de nieuwe Twitterbaas te worden

28.12.2022, 13:35 (CET), laatst geüpdate: 28.12.2022, 13:43 (CET)

Elon Musks aankoop van Twitter zorgt voor vele veranderingen op het platform. Een nieuwe CEO om Musk te vervangen zal er daar één van zijn, maar Donald Trump jr. zal het niet worden.

Twitter is op zoek naar een nieuwe CEO, nadat Musk aankondigde op te stappen als Twitterbaas. Zijn vervanger zou niemand minder dan Donald Trump jr. zijn, zoon van de voormalige Amerikaanse president. Dat nieuws wordt online gedeeld.

Beoordeling

Het gerucht is gebaseerd op een satirisch artikel en heeft geen enkele basis in de waarheid. Dat heeft Trump jr. zelf bevestigd.

Feiten

Het begon allemaal met een poll op Twitter. Elon Musk vroeg daarin of hij moest afstappen als CEO van Twitter om plaats te maken voor een andere CEO. 57,5% stemde voor en Musk maakte bekend op zoek te zijn naar een vervanger.

Dat nieuws leidde tot een artikel op de Amerikaanse satirische website The Smattering. Daarin werd aangekondingd dat niemand minder dan Donald Trump jr. door Musk werd aangesteld als nieuwe CEO. The Smattering laat duidelijk weten dat het satire schrijft. De auteur is Jeff Charles, een Amerikaanse YouTuber en podcaster.

Het satirische artikel ging toch een eigen leven leiden online en veel mensen namen het serieus. Donald Trump jr. zelf reageerde daarom op Twitter: "dit is helaas fake news", zei hij. Ook Jeff Charles bevestigde op Twitter nogmaals dat het om satire gaat. Wie effectief de nieuwe CEO van Twitter zal worden blijft voorlopig nog een mysterie.

(Stand van zaken: 28/12/2022)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Dpa-factcheck (Frans)

Twitterpoll Musk (gearchiveerd)

Artikel The Smattering (gearchiveerd)

Over The Smattering (gearchiveerd)

Over Jeff Charles (gearchiveerd)

Tweet Donald Trump Jr. (gearchiveerd)

Reactie Jeff Charles (gearchiveerd)

NOS over Musks vertrek als CEO Twitter (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.