Foute vergelijking

Elektrische auto is uiteindelijk groener dan brandstofauto

01.01.2023, 09:35 (CET)

Elektrisch rijden: is het wel zo groen als wordt beweerd? Veel critici zeggen van niet, maar een manke vergelijking tussen de CO2-uitstoot van een batterij en een benzineauto is geen bewijs.

De productie van een elektrische autobatterij heeft best wat voeten in de aarde. Het zou zelfs zo veel CO2 uitstoten als acht jaar rondrijden met een benzineauto, zo is online te lezen. Is elektrisch rijden dan helemaal niet zo schoon als wordt gezegd? De realiteit ligt een stuk genuanceerder.

Beoordeling

Het klopt dat de batterijen van elektrische auto's milieuvervuilend zijn om te maken: maar dat maken de voertuigen goed wanneer ze de weg op gaan. Het is fout om te zeggen dat je met dezelfde CO2-uitstoot acht jaar lang met een, niet nader gespecifieerde, benzineauto kan rijden.

Feiten

Elektrische auto's hebben in productie, vanwege hun grote en zware batterij, een hogere CO2-uitstoot dan brandstofauto's. Om één batterij te maken voor een Tesla wordt er ongeveer 5.000 kg CO2 uitgestoten, zo vertelt onderzoeker Auke Hoekstra (TU Eindhoven) aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

In de showroom is de impact op het milieu van een elektrische wagen dus groter dan die van een brandstofauto. Maar zodra ze gaan rijden haalt de elektrische auto die achterstand in. Over de hele levensspanne genomen stoot een elektrische auto gemiddeld 60% minder CO2 uit dan een bezinewagen. Op het einde van de rit is de elektrische wagen dus wel degelijk duurzamer.

Kantelpunt

Wanneer het kantelpunt precies is waarop een elektrische auto groener is dan een brandstofauto hangt af van een aantal variabelen, zoals dpa al schreef in een eerdere factcheck.

Een elektrische auto in Europa zal ergens tussen de 20.000 en 40.000 kilometer moeten rijden om de CO2-uitstoot van de batterijproductie terug te verdienen. De batterij van een Tesla behoudt meer dan 90% van de originele capaciteit na 250.000 kilometer en gaat dus behoorlijk lang mee. Hoe langer de elektrische auto rijdt, hoe kleiner zijn voetafdruk dus wordt.

Scheve vergelijking

Bovendien is de vergelijking met 'een bezineauto' zonder verdere specificatie extreem kort door de bocht. De ene auto is de andere niet. De uitstoot hangt af van het model, de leeftijd en grootte van de auto. Zo heeft een nieuwe Renault Twingo een C02-uitstoot van 100 gram per kilometer. Een Range Rover Sport zal ongeveer 200 gram C02 uitstoten per kilometer.

De batterij van een Tesla kost, zoals eerder al benoemd, 5.000 kilo CO2 om te produceren. Met een Twingo moet je dus 50.000 kilometer rijden om aan die uitstoot te komen (5 miljoen gram/100 gram) en met de Range Rover 25.000 kilometer (5 miljoen gram/200 gram).

In 2021 reed de gemiddelde Nederlandse personenwagen 11.000 kilometer (nog steeds 11% minder dan in 2019, voor de coronapandemie). Een 'gemiddelde Nederlander' kan op basis van de cijfers uit 2021 dus ongeveer vier jaar rijden met de Twingo en een goede twee jaar met de Range Rover om zo 5.000 kg C02 uit te stoten. Allebei nog lang niet in de buurt van acht jaar, los van de vele variabelen in het verhaal.

Kortom, de vergelijking is fout. Een elektrische wagen wordt groener naarmate die meer rijdt terwijl een bezineauto evenveel blijft uitstoten. Over de hele levensduur is een elektrische wagen dus groener. Politifact kwam eerder al tot dezelfde conclusie.

(Stand van zaken: 29/12/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

ANWB hoe groen is elektrisch rijden (gearchiveerd)

ANWB over een elektrische accu (gearchiveerd)

Milieu Centraal over het verschil in C02-uitstoot doorheen hele levensspanne (gearchiveerd)

Clean Technica over het productieproces van een elektrische batterij (gearchiveerd)

Universiteit van Nederland hoe duurzaam is een elektrische auto (gearchiveerd)

Over Auke Hoekstra (gearchiveerd)

Auke Hoekstra over het kantelpunt van elektrische auto's (gearchiveerd)

Factcheck Politifact (gearchiveerd)

Dpa-factcheck

Renault Twingo CO2-uitstoot (gearchiveerd)

Range Rover sport CO2 (gearchiveerd)

CBS Hoeveel rijden personenauto's (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.