Fotoshop

Olena Zelenska vloog met staatsvliegtuig naar Frankrijk

22.12.2022, 13:26 (CET)

Olena Zelenska, vrouw van president Zelensky, op haar privéjet, volledig in nieuwe Louis Vuitton-outfit, levert online veel misprijzen op. Het blijkt echter misbaar om een bewerkt beeld.

Olena Zelenska was van 12 tot 14 december in Parijs om aandacht en middelen te vragen voor de situatie van haar land. Sommige internetgebruikers halen nu een foto boven die Zelenska in haar privéjet zou tonen, omringd door de luxeproducten die ze tijdens haar verblijf in Parijs zou hebben gekocht. Die foto is echter niet authentiek. 

Beoordeling

Zelenska kwam naar Parijs met een Oekraïens staatsvliegtuig, niet met een privévliegtuig. De foto die dit toont, is bewerkt.  

Feiten

Olena Zelenska bezocht Parijs van 12 tot 14 december en ze had een goed gevuld programma. Samen met enkele ministers van de Oekraïense regering kwam ze naar Frankrijk om een internationale conferentie voor steun aan Oekraïne voor te zitten op 13 en 14 december. Ze werd op 12 december ontvangen door Brigitte Macron, bezocht de Franse nationale bibliotheek en zat samen de directeur-generaal van UNESCO. Voorts zat ze onder andere samen met de Franse minister van Cultuur, bezocht ze het Louvre, een school en stond ze de Franse pers te woord

Haar tocht naar Frankrijk deed ze niet in privévliegtuig, zoals in de Facebookpost wordt beweerd. Ze reisde met een staatsvliegtuig van Oekraïne, zoals te zien is in deze video van haar aankomst in Frankrijk. Het vliegtuig met code UR-ABA, bracht haar van Polen naar Frankrijk op 11 december. Op 14 december bracht dit vliegtuig haar terug naar Polen

De foto toont dus hoegenaamd niet Olena Zelenska die met haar privévliegtuig terugkeert uit Frankrijk. Het is een gefabriceerd beeld en Zelenska was niet eens aanwezig in de originele foto. Een reverse image search levert al snel de bron van de foto op: een zekere Richard Heart, die op 8 april 2022 wel degelijk graag pronkt met zijn rijkdom en luxe.

Bewijsloos beweren

De bewerkte foto van Zelenska hangt samen met een gerucht dat online sterk de ronde doet over haar verblijf in Parijs. Zelenska zou veertigduizend euro hebben uitgegeven in Parijse winkels. De bron van dit gerucht is een franstalig Twitteraccount gebaseerd in Florida, dat dit bericht 's avonds op 12 december op de wereld losliet.

Het account geeft geen bewijs voor de claim en zegt enkel dat de bron betrouwbaar zou zijn, omdat het over een winkelbediende zou gaan in de dure Avenue Montaigne in Parijs. Hoewel het account reageert op meerdere commentaren onder de tweet, reageert het niet op commentaren die meer uitleg of bewijs voor de claim vragen. 

Aangezien het account zich op een anonieme bron beroept, valt niet na te gaan of deze bron betrouwbaar is of zelfs nog maar bestaat. Ook is het onmogelijk om minuut na minuut te weten waar in Parijs Zelenska was op 12 december. Het valt echter wel op dat er geen enkele andere bron is die het verhaal bevestigt. Alle heisa komt dan ook van één tweet van een willekeurige Fransman. 

Hoewel verdacht, valt dit verhaal momenteel niet met zekerheid te ontkennen of bevestigen. Wat wel te bevestigen valt, is dat deze foto niet authentiek is, en dus niet Zelenska toont die met privévliegtuig met haar inkopen uit Parijs naar huis vliegt.

(Stand van zaken: 22.12.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Le Monde (gearchiveerd)

Tweets Zelenska I, II, III, IV, V, VI, VII en VIII (gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier)

Video aankomst (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Vlucht UR-ABA (gearchiveerd)

Terugvlucht (gearchiveerd)

Tweet over terugvlucht (gearchiveerd)

Tweet Richard Heart (gearchiveerd)

Artikels Dissident.one en Newspunch (gearchiveerd hier en hier)

Tweet SGM (gearchiveerd)

Tweet De Fabron Olivier (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.