Viervoeters zijn veilig

Plannen om huisdieren uit te roeien zijn verzonnen

14.12.2022, 14:12 (CET), laatst geüpdate: 21.12.2022, 13:13 (CET)

Heb je een huisdier? Dat zou volgens sommigen zomaar eens afgelopen kunnen zijn, omdat het World Economic Forum huisdieren slecht voor het klimaat zou vinden. Dat blijkt alleen een wild gerucht.

Een opvallende tweet die van het Twitteraccount van het World Economic Forum lijkt te komen doet samen met een artikel van de Amerikaanse website Newspunch de ronde. Volgens de tweet zou het WEF voorstellen om te stoppen met het hebben van huisdieren, omdat dit slecht is voor het milieu. Het artikel doet daar nog een schepje bovenop door te stellen de organisatie 'miljoenen honden en katten wil slachten'.

Beoordeling

Dit verhaal is uit de duim gezogen en gebaseerd op grote overdrijvingen. Er is nergens bewijs te vinden dat het World Economic Forum pleit voor het afschaffen van huisdieren, laat staan het doden van huisdieren. Newspunch trekt een serie onjuiste conclusies uit een CNN-artikel.

Feiten

Het artikel van Newspunch kwam op 9 december online en staat vol met wilde beweringen. Zo wordt er gezegd dat het World Economic Forum een "internationaal beleid" wil introduceren wat zou inhouden dat "de meerderheid van huisdiereigenaren hun dieren moeten laten inslapen". Om dit voor elkaar te krijgen zou het WEF de media hebben ingeschakeld en zou CNN een artikel hebben geschreven wat baasjes aanmoedigt "hun dieren dood te laten gaan van de honger" om klimaatverandering tegen te gaan.

Extreme en onjuiste conclusies

Het CNN-artikel in kwestie is een stuk onschuldiger dan Newspunch wil doen denken. Bovendien staat er geen enkele link met het WEF in.

Het gaat over een onderzoek wat aantoonde dat huisdieren impact hebben op klimaatverandering. Het geeft ook een aantal suggesties om die impact te verlagen, zoals een verandering in dieet. Maar, is gelijk de eerste disclaimer: veranderingen in het dieet moeten altijd worden besproken met de dierenarts. Sterker nog: katten moeten vlees eten, stelt het artikel. Nergens staat dat je je dieren moet uithongeren, alleen dat het beste is om je dieren de hoeveelheid te voeren die ze nodig hebben, en niet te veel.

"Verantwoordelijke baasjes moeten hun beste vriend inruilen voor een schildpad", is de volgende onjuiste conclusie die Newspunch uit het artikel van CNN trekt. De nieuwsorganisatie zegt alleen dat je voor kleinere diersoorten kunt kiezen, omdat die over het algemeen minder impact hebben op het klimaat. Er staat nergens dat die de grotere hond of kat die je al in huis hebt, zou moeten vervangen.

Opvallend is dat Newspunch op 26 november een artikel online zette met bijna dezelfde plannen en conclusies. Het plan om honden en katten 'af te slachten' kwam volgens hen toen nog van klimaatactivisten. Het WEF wordt hier nog helemaal niet genoemd. Hetzelfde CNN-artikel wordt wél genoemd.

Factcheckers van USA Today ontkrachtte dit eerdere artikel al. Zij spraken met Pim Martens, professor in planetaire gezondheid aan de Universiteit Maastricht. Hij wordt ook geciteerd in het CNN-artikel. "Het feit dat dieren, waaronder huisdieren, een ecologische voetafdruk hebben, is nooit een reden om ze te doden," zegt hij tegen USA Today.

Plan van het WEF?

Niets wijst erop dat het WEF een "internationaal beleid" wil invoeren wat zou leiden tot de dood van vele huisdieren. In de eerste plaats omdat het WEF geen bestuursorgaan is en geen beleid kan invoeren. Het WEF organiseert eens per jaar een bijeenkomst met wereldleiders en andere machtige personen, waar zij samen de uitdagingen in de wereld en de economie kunnen bespreken.

Er is reëele kritiek op de positie die deze organisatie, die niet democratisch verkozen is, soms op het wereldtoneel heeft. Maar het WEF is, zeker sinds hun lancering van The Great Reset, ook een hoofdrolspeler in een complottheorie die meer macht aan de organisatie toeschrijft dan het in werkelijkheid heeft.

Het WEF schreef wel een aantal keer over huisdieren. Dat ging bijvoorbeeld over ecologisch verantwoord dierenvoer, gebaseerd op insecten. Het WEF schreef ook over hoe goed huisdieren kunnen zijn voor de mentale gezondheid van mensen. Dat bleek ook weer tijdens de coronapandemie. Er is nergens een plan te vinden om huisdieren af te schaffen. Op vraag van Deutsche Presse-Agentur bevestigt een woordvoerder van het WEF ook dat de beweringen van Newspunch onwaar zijn.

Geen bewijs dat tweet van WEF is

Als 'bewijs' voor deze bizarre verhalen gaat ook een tweet rond dat van het Twitteraccount van het WEF lijkt te komen. Daarin staat: ‘Het hebben van huisdieren afschaffen zal de gevaarlijke ecologische pootafdruk verlagen en bijdragen aan klimaatverandering’.

Niets wijst er op dat deze tweet ooit heeft bestaan. Hij is niet te vinden in Twitter of via Google, en er zijn ook nergens andere bewijzen te vinden dat het WEF dit ooit heeft geschreven, bijvoorbeeld in de vorm van antwoorden of retweets. Het WEF twitterde wel eens over huisdieren, zelfs over de ‘ecologische pootafdruk’, maar nooit over het uitroeien van huisdieren.

De formulering van de tweet is ook ongebruikelijk. De Engelse zin 'contribute to climate change' (of de vertaling 'bijdragen aan klimaatverandering') betekent namelijk juist dat het afschaffen van huisdieren de klimaatverandering zou verergeren. Terwijl dat precies niet is wat de tweet zou moeten zeggen.

(Stand van zaken: 14/12/2022)

(Dit artikel werd op 21/12/2022 geüpdate met een reactie van het World Economic Forum.)

Links


Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Artikel Newspunch (gearchiveerd)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Artikel Newspunch november (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Over WEF (gearchiveerd)

Over complot rondom WEF (gearchiveerd)

WEF over huisdieren I en II (hier en hier gearchiveerd)

Twitteraccount WEF (gearchiveerd)

Tweets huisdieren WEF I en II (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.